Biden om abekopper: Alle burde være urolige

Ifølge den amerikanske præsident arbejder man på at finde en mulig vaccine.

Det kan få store konsekvenser, hvis et udbrud med sygdommen abekopper spreder sig.

Det mener USA's præsident, Joe Biden, der overfor pressefolk ikke lagde skjul på sin bekymring, kort inden han fløj med Air Force One fra Sydkorea til Japan.

- Hvis sygdommen spreder sig, vil det have store konsekvenser. De har endnu ikke fortalt mig, hvor stor udbredelsen af sygdommen er, men det er noget, der burde bekymre alle, sagde Joe Biden ifølge blandt andet USA Today.

Ifølge Joe Biden arbejdes der på at finde en mulig vaccine mod abekopper.

- Vi arbejder hårdt på at finde ud af, hvad vi gør, og hvilken vaccine - hvis nogen - der kan bruges mod den, sagde Joe Biden.

Ifølge Jake Sullivan, Bidens nationale sikkerhedsrådgiver, har man allerede vacciner, som er klar til at blive sendt ud.

I USA er der konstateret smitte med abekopper to steder - i New York City og i staten Massachusetts.

Vil forhindre udbrud i Norge

Abekopper er også dukket op flere steder i Europa de seneste uger. Lørdag blev det første tilfælde konstateret i Schweiz.

I Norge prøver man netop nu at forhindre et udbrud, efter en rejsende i landet har fået påvist abekopper.

Den pågældende var i Norge mellem 6. og 10. maj, og derfor har de norske myndigheder nu indledt smitteopsporing, oplyser den norske sundhedsstyrelse, Folkhelseinstituttet.

Men ifølge Folkhelseinstituttet er situationen ikke alarmerende.

- Det er ikke uventet, at personer smittet med abekopper har været i Norge, og sundhedssystemet skal være forberedt på det, siger Preben Aavitsland, overlæge ved Folkehelseinstituttet.

Ikke i Danmark

I Danmark er der ikke fundet personer, der er smittet med abekopper. Ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Aarhus Universitet, er smitteopsporing et godt redskab mod netop abekopper.

I Danmark er der ikke fundet personer, der er smittet med abekopper. Ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Aarhus Universitet, er smitteopsporing et godt redskab mod netop abekopper.

- Abekoppevirus smitter kun, når man har symptomer, og det smitter kun ved tæt kontakt. De to ting betyder, at det vil være meget effektivt at forhindre smittespredning, hvis vi opsporer dem, som eventuelt kan bringe smitten videre, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

De danske sundhedsmyndigheder frygter da heller ikke et større udbrud af abekopper.

- Vi forventer ikke, at der kommer udbredt spredning af abekopper i Danmark, men vi er opmærksomme på, at der kan komme enkelte tilfælde, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg, i en pressemeddelelse.