Krigen i Ukraine

Fogh langer ud efter Tyskland - frygter udmattelseskrig

Den tidligere NATO-chef har ikke meget til overs for Tysklands fodslæbende rolle. Han efterlyser mere lederskab.

Anders Fogh Rasmussen retter nu en hård kritik af Tyskland på grund af landets ageren under krigen i Ukraine.

Det sker i et nyt interview med den tyske avis Handelsblatt, hvor han beskylder kansler Olaf Scholz for at være for nølende.

- Han tøver for meget med at levere tunge våben til Ukraine og indføre sanktioner mod Rusland, siger den tidligere generalsekretær for NATO.

Fogh efterlyser en langt mere beslutsom og handlekraftig tilgang fra tysk side.

- Selvfølgelig er Tyskland stærkt afhængig af russisk gasimport, men jeg tror, at et klarere standpunkt fra den tyske regering ville have ændret hele dynamikken i Ukraine, siger danskeren i interviewet og understreger:

- Vi har brug for tysk lederskab.

"Frihed er vigtigere end fred"

Som statsminister i Danmark fra 2001 til 2009 og efterfølgende generalsekretær i NATO frem til 2014 var Anders Fogh Rasmussen vant til at samarbejde tæt med Olaf Scholz' forgænger på kanslerposten, Angela Merkel.

Under Merkels ledelse var Tyskland kendt for at gå forrest i Europa, når det var nødvendigt, men Fogh ser altså ikke det samme lederskab under Scholz.

Kritikken af den tyske kanslers tøven er ikke ny. Hans kurs i forhold til Rusland og Ukraine har tidligere medført kritik fra både ind- og udland.

Eksempelvis skulle der gå to måneder, før Tyskland gik med til at sende tunge våben til Ukraine, selvom ukrainerne efterspurgte netop det. Scholz' begrundelse var, at våbnene kunne optrappe krigen, og at han ønskede at undgå en direkte konfrontation mellem NATO og Rusland.

Men den tankegang kan Anders Fogh Rasmussen ikke følge.

- Frihed er vigtigere end fred, siger han i interviewet med Handelsblatt.

Opfordrer til omgående importstop

Det vakte også frustrationer hos flere lande i Vesten, da Tyskland sammen med en række andre lande, som er afhængige af russisk energiforsyning, i lang tid var afvisende over for at indføre et totalforbud mod import af russisk olie.

Noget, som ellers menes at ville medføre store tab for den russiske økonomi.

Da EU tidligere i maj fremlagde sit forslag til en ny sanktionspakke, var det derfor med aftale om en forholdsvis langsom udfasningstid af russisk olie på henholdsvis seks og ni måneder. Men det er slet ikke godt nok, mener Anders Fogh Rasmussen.

I Interviewet med Handelsblatt siger han, at det er nødvendigt, at hele Europa omgående stopper med at importere gas og olie fra Rusland.

- Et energiembargo vil helt sikkert have en pris. Men sammenlignet med omkostningerne ved en langvarig krig ville den pris være lille, argumenterer Fogh.

Vil stoppe Putins krig

Ifølge den tidligere danske NATO-chef, der tidligere også har været rådgiver for Ukraines forhenværende præsident Petro Porosjenko, er den største fare, at krigen i Ukraine får lov at udvikle sig til en udmattelseskrig.

- Russerne er eksperter i at lege med uløste konflikter. Vi ser det i Georgien, i Moldova og i Ukraines Donbas-region, som de invaderede tilbage i 2014. Vi bør gøre, hvad der er nødvendigt for hurtigt at afslutte denne konflikt, siger Anders Fogh Rasmussen.

Og det mest effektive middel er, ifølge danskeren, at stoppe finansieringen af Putins krigsmaskine – og dette kræver fastfrysning af al olie- og gasimport.

Foghs afløser i NATO, den nuværende generalsekretær, Jens Stoltenberg, har udtalt, at Vesten netop er nødt til at forberede sig på, at krigen i Ukraine kan blive langvarig.

Udadtil har han ikke rettet samme kritik af Tyskland som sin danske forgænger, tværtimod har han anerkendt tyskernes indsats.

- Jeg roser Tyskland for at give Ukraine mange former for støtte, sagde NATO-chefen i marts og fremhævede, hvordan Tyskland har givet Ukraine militær, humanitær, økonomisk og politisk støtte samt taget imod ukrainske flygtninge.

Mens Anders Fogh Rasmussen i interviewet med Handelsblatt retter kritik af Tyskland, er han omvendt meget positiv over nyheden om, at Finland og Sverige søger medlemskab af NATO. Noget, som han i interviewet betegner som "et alvorligt strategisk nederlag for Rusland".