WHO frygter spredning af abekopper pĂĄ sommerens festivaller
WHO-chef er bekymret for yderligere smitte med abekopper over sommeren, men eksperter maner til ro: Det ligner ikke en ny corona.
Med 20 bekræftede tilfælde og knap 50 mistænkte tilfælde i Europa er sundhedsmyndighederne i europæiske lande begyndt at spærre øjnene op.
Abekopper hedder sygdommen, der giver sig udslag i feber, muskelsmerter og karakteristiske virusbefængte blærer på særligt ansigt, håndflader og kønsorganer.
Og den er velkendt, men ikke pĂĄ disse breddegrader, og ikke i det antal, der nu er dukket op.
WHO holder hastemøde
Sundhedsstyrelsen i Danmark understreger, at den ikke forventer udbredt smitte med abekopper, og til Ritzau siger overlæge på Skejby Hospital, Eskild Petersen, at der ikke er grund til at frygte sygdommen i Danmark.
Men antallet af tilfælde i Europa er usædvanligt, og det har fået Verdenssundhedsorganisationen, WHO, til fredag at indkalde til hastemøde.
Mindst otte europæiske lande har konstateret smittetilfælde med abekopper. Heriblandt Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien, Portugal, Spanien, Storbritannien og Sverige, der ser med alvor på sygdommen.
Sverige har besluttet at klassificere abekopper som en alment farlig sygdom, oplyser den svenske regering fredag.
Betegnelsen omfatter sygdomme, som kan være livstruende, indebære langvarig sygdom eller medføre andre alvorlige konsekvenser.
Hastemødet, som er indkaldt i WHO, er mellem de afdelinger, der rådgiver om smitterisici, som kan udgøre en trussel mod den globale sundhed.
WHO-direktør bekymret for sommeren
Mange vil bide mærke i, at nyhederne om abekopper bærer visse ligheder med den spæde begyndelse af covid-19, men ifølge Reuters maner flere forskere til ro.
Abekopper vil højst sandsynligt ikke udvikle sig til en pandemi, som covid-19, skriver Reuters.
Det er imidlertid ikke det samme, som at sygdommen ikke kan sprede sig, og det frygter WHO's europæiske direktør, Hans Kluge.
- Mens vi går ind i sommersæsonen i Europa med store forsamlinger, festivaller og fester, er jeg bekymret for, at smitten kan accelerere, siger han til Reuters.
Sygdommen kendes bedst på det afrikanske kontinent, men er ikke uset i andre lande. Som regel optræder den dog hos personer, der har rejst i Afrika. Myndighederne i Europa følger udviklingen tæt og mener allerede at have fundet fællestræk mellem smittetilfældene.
Ă…rsagen er uvis
Flere af de smittede er mænd, der har haft seksuel kontakt til andre mænd, det oplyser den britiske sundhedsmyndighed, UKHSA.
- Virussen spredes gennem tæt kontakt, og UKHSA råder individer, især dem, der er homoseksuelle, biseksuelle eller mænd, der har sex med mænd (MSM), til at være opmærksomme på usædvanlige udslæt eller læsioner hvilket som helst sted på kroppen, især deres kønsdele, skriver UKHSA i en meddelelse.
Særligt for flere af de nye tilfælde af abekopper er, at de ikke relaterer sig til rejser i Afrika, og af samme grund er årsagen til udbruddet uvis.
- Det er nyt, at der er dannet smittekæder i Europa. Det har vi ikke set før, siger Eskild Petersen til Ritzau.
Der er imidlertid ikke grund til bekymring, da abekopper er en mere stabil virus end andre former for virusser - eksempelvis coronavirussen.
Flere positive karakteristika
Sygdommen kan være dødelig, men ifølge Sundhedsstyrelsen varer den normalt mellem to og fire uger, og i de fleste tilfælde går den over af sig selv.
Der er to stammer af abekoppevirus. Den ene har en dødelighed på omkring 1 procent, mens den anden stammes dødelighed er op til 10 procent.
Smittetilfældene i Storbritannien er alle af den milde variant. Det står endnu ikke klart, om det også er tilfældet i de andre europæiske lande, skriver Ritzau.
Et andet positivt kendetegn ved abekopper er, at virussen ikke smitter i inkubationstiden. Det betyder, at kun synligt smittede kan viderebringe virussen, og det gør smittede personer lettere at isolere.