Ukrainske styrker sprænger vigtig bro for russerne i luften, viser video

Operationen viser, at ukrainerne ikke blot har viljen, men også evnen til at føre krig, vurderer militærforsker.

Torsdag offentliggjorde Ukraines nationalgarde en video, som ifølge dem viser ødelæggelsen af ​​en bro, der forbinder de østlige byer Severodonetsk og Rubizhne i Luhansk-regionen.

Videoen, der blandt andet er delt af BBC, viser efter sigende en fælles specialoperation mellem Ukraines sikkerhedsstyrker med det formål at bremse de russiske troppers fremrykning i Luhansk-regionen.

TV 2 har ikke haft mulighed for at verificere videoen, men har vist den til militærforsker på Forsvarsakademiet Kristian Lindhardt, som vurderer, at videoen med al sandsynlighed er ægte.

- Der er billeder fra både over og under broen, så alt tyder på, at det her virkelig er sket, siger han.

Første gang, at vi ser specialstyrker i direkte aktion

Kristian Lindhardt kalder videoen "superinteressant", ikke mindst fordi det er første gang, at han ser de ukrainske specialstyrker i direkte aktion.

- Vi var ikke i tvivl om, at Ukraine har specialstyrker, men de er kendetegnet ved at leve mest under radaren. Typisk udfører de deres arbejde i hemmelighed, og så er de væk igen, forklarer han.

Militærforskeren fortæller, at der hidtil har været flere uheld og brande på en række russiske installationer langs grænsen mod Ukraine, hvilket har tydet på, at specialstyrkerne har været i aktion.

Men i det her tilfælde er der syn for sagen. Ovenikøbet en meget vellykket og velovervejet operation.

- Det kan i bund og grund være en række gårdmænd, som er trukket i militæruniform, men det kræver en vis kunnen at filtrere ind bag fjendens linjer og placere sprængstoffer. Så det her er typisk et arbejde, der udføres af specialstyrker, siger Kristian Lindhardt.

Ukrainerne har både viljen og evnen

Samtidig viser omfanget af operationen med brug af både kameraer på jorden og droner i luften, at der er tale om et mål af høj værdi.

I det her tilfælde et stykke vigtig infrastruktur, hvis ødelæggelse nu forhindrer russerne i at få tropper og logistik frem.

- Overordet viser det, hvad vi hele tiden har vidst. At ukrainerne har viljen til at gøre spektakulære ting. Den her video viser, at de også har evnen til det. Kombinationen af de to ting gør ukrainerne til en farlig modstander, siger Kristian Lindhardt.

Tilmed har ukrainerne vist, at de kan operere bag fjendens linjer, og det betyder, at russerne fremadrettet bliver nødt til at sikre sig og se sig over skulderen.

Højst overraskende

I sin gennemgang af videoen har Kristian Lindhardt lagt mærke til et par detaljer. Blandt andet at der holder et par biler, hvor soldater kigger frem og tilbage med geværer. Men der er ingen russiske soldater på billederne.

Det fortæller, at broen ikke er bevogtet, hvilket er højst overraskende, ifølge militæranalytikeren.

Netop Østukraine er nemlig kendetegnet ved mange vandløb, og i den forbindelse er broerne afgørende for at bringe tropper og forsyninger frem. Med sprængningen af broen har ukrainerne ramt et svagt punkt i russernes bagland.

Og det fører til, at russerne fremover må tage konsekvensen og afsætte personel til at bevogte hver eneste signifikant bro i området, hvilket er yderst drænende.

- Vi ved, at russerne har knaphed på mandskab. Ukrainernes håb, udover at russerne får sværere ved at føre logistik frem, er, at de bruger personel til alle installationer – såsom broer og el- og vandværker, som de så ikke kan bruge til at kæmpe andre steder, siger han.

Operationen kan gentage sig

Med videoen har ukrainerne desuden iværksat en vellykket strategisk kommunikation til omverdenen. Over for sin egen befolkning beviser ukrainerne, at specialstyrkerne er i stand til at operere bag fjendens linjer. Og så er der signalet til resten af verden.

- Vi taler om det her tusindvis af kilometer væk en fredag morgen, for videoen er med til at bekræfte Vesten i antagelsen om, at ukrainerne er dygtige, og at vi gør ret i at hjælpe og støtte dem, siger Kristian Lindhardt.

Den vellykkede sprængning kan give de ukrainske specialtropper blod på tanden, og det vil ikke komme bag på Kristian Lindhardt, hvis de vil gentage operationen et andet sted.

- Én gang kan være held, men anden gang er dygtighed. Og så vil russerne ikke kunne ignorere dem længere, siger han.