Udland

Tornadoer hærger flere tyske byer - mange meldes alvorligt kvæstet

To tornadoer raser ifølge tysk vejrmyndighed i den vestlige del af landet.

Voldsomt vejr rammer fredag aften Tyskland, og mindst to tornadoer bevæger sig over det vestlige Tyskland. Det skriver den tyske avis Bildzeitung.

I byen Lippstadt ruskede en tornado i husene tidligt fredag aften. Det oplyser tornadoekspert Andreas Friedrich fra den tyske vejrtjeneste Deutschen Wetterdienstesmelder til avisen.

I byen Paderborn har en anden tornado været skyld i, at mellem 30 og 40 mennesker er blevet kvæstet.

For mindst ti af dem er kvæstelserne alvorlige, oplyser det lokale politi.

Væltede træer og ødelagte tage

Tornadoen har bevæget sig øst over Paderborn. I et af byens industriområder har den revet tage af, mens plader, isolering og andre materialer er strøet flere kilometer væk.

I Lippstadt melder den lokale brandmyndighed om væltede træer og ødelagte tagkonstruktioner overalt. Lippstadt ligger 35 kilometer fra Paderborn.

I alt er mindst to tornadoer på vej over landet, oplyser den tyske vejrtjeneste. Den havde forud fredag udsendt varsler om voldsom storm. Forudsigelserne sagde vindstyrke på nogle steder op til 130 kilometer i timen.

Af samme grund er indbyggere anbefalet at blive inde døre. Det voldsomme vejr forventes at fortsætte ud på aftenen.

Vinde fra Afrika

Tyske metrologer har sagt, at det ekstreme vejr er skabt af, at varme vinde er strømmet op fra Afrika og har mødt en kold luft i de nordeuropæiske lag.

Tornadoer karakteriseres som en virvelvind, der med en diameter på typisk 45 meter kan bringe store ødelæggelser med sig.

Mens de er relativt sjældne i Nordeuropa, opstår tornadoer med jævne mellemrum i eksempelvis USA. Det eneste kontinent, hvorpå man aldrig har målt en tornado, er Antarktis.

Danmark rammes engang imellem af skypumper, som er i familie med tornadoen, men langt mindre voldsom.