To højtstående russiske generaler meldes fyret
Ifølge amerikansk tænketank har Ukraine haft held med at bremse russerne i at overtage Kharkiv. Det har resulteret i fyreseddel til russisk general.
I løbet af de snart tre måneder som krigen i Ukraine har varet, har russerne flere gange måttet se sig slået af de ukrainske tropper.
Ifølge det britiske forsvarsministerium er to højtstående russiske generaler nu blevet fyret for at have ”præsteret dårligt” i de indledende faser af krigen.
Der er tale om generalløjtnant Serhiy Kisel, som ledede en større kampvognsenhed, og viceadmiral Igor Osipov, nu tidligere leder af den russiske Sortehavsflåde.
Fyringerne kommer, efter vestlige militærkilder mandag fortalte The Guardian og The Sunday Times, at Vladimir Putin er blevet stedse mere involveret i de militære operationer og er begyndt at ”mikrostyre Ruslands krigsindsats”.
Men selv hvis det er tilfældet, er der grænser for, hvor mange afskedigelser Putin kan tillade sig at gennemføre, fortæller udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator Jacob Kaarsbo.
For i sidste ende kan det gå ud over præsidenten selv.
Kampen om overlevelse
Hvis Putin fyrer for mange af sine nærmeste, vil det stille ham i en alt for sårbar situation, vurderer Jacob Kaarsbo.
Men ligeså vel som det kan være den russiske præsident, der svinger kniven, ligeså vel kan der være tale om andre højtstående russiske embedsfolk, som i forsøget på at overleve fjerner de næste i hierarkiet, fortæller han.
- Når det er så tydeligt, at de ikke kan vinde med det, de har til rådighed, bliver de nødt til at tænke på, hvordan de overlever, sig han til TV 2.
Ifølge Jacob Kaarsbo har Rusland ikke har været i nærheden af at have opnået det, de havde sat sig for.
Det gælder særligt for Kharkiv, som er grunden til, at generalløjtnant Serhiy Kisel har fået en fyreseddel i hånden, skriver det britiske forsvarsministerie.
Og som den næststørste by i Ukraine er Kharkiv ikke en hvilken som helst by. Derfor er det særligt vigtigt for begge parter at opnå kontrol med byen. Som det ser ud lige nu, er det dog ukrainerne, som har initiativet.
Russernes sidste krampetrækninger?
Ifølge den amerikanske tænketank 'Institute for the Study of War' har ukrainske tropper haft held med at bremse russerne i at omringe og overtage byen for derefter at jage dem væk.
Millionbyen er kun placeret 40 kilometer fra den russiske grænse, og mange af de russiske soldater har trukket sig tilbage til russisk territorium, fortæller Jacob Kaarsbo.
Men selvom russerne er presset på flere fronter, er vi ikke vidner til Ruslands sidste krampetrækninger, vurderer han.
- Jeg tror ikke, at russerne kan samle nok mandskab til at lave en større offensiv, men der bliver ikke pludselig fred og ro. Der vil stadig være masser af beskydning.
Siden invasionens begyndelse 24. februar har Kharkiv været plaget af voldsomme missilangreb, store ødelæggelser og mange dødsfald blandt civile.
Ifølge det britiske forsvarsministerium er tilbageslaget i Kharkiv endnu et tegn på, at det ikke er lykkedes Rusland at indtage de større ukrainske byer, hvor de ellers havde forudset mindre modstand fra befolkningen.