Udland

Dansker dømt til døden i drabssag i Nigeria

Den 56-årige dansker blev dømt til døden ved hængning. Udenrigsministeriet bekræfter dommen.

Danske Peter Nielsen er ved en retssag i Lagos i Nigeria blevet dømt til døden for et dobbeltdrab begået i 2018 i den nigerianske hovedstad.

- Han er blevet dømt til døden ved hængning, siger Chinyere Omeire, retsreporter ved det nationale nyhedsbureau i Nigeria, i telefon fra Lagos til TV 2.

Chenyere Omeire var til stede i retten, da dommen blev afsagt.

Tiltalt for drab på kone og datter

Den 56-årige dansker var tiltalt for i april 2018 at have dræbt sin nigerianske kone, den 37-årige sangerinde Zainab Ali med kunstnernavnet Alizée, og parrets fireårige datter. Drabene skete i parrets bolig i Lagos.

Vi mener, at morderen stadig er et sted derude

Olasupo Shasore, forsvarer for Peter Nielsen

Politiets vurdering var dengang, at mor og barn var blevet udsat for vold i hjemmets soveværelse, inden de til sidst var blevet slæbt ind i køkkenet.

Peter Nielsen selv har under retssagen forklaret, at han vågnede til synet af sin døde kone og datter.

- Jeg kyssede min kone og datter godnat og gik tilbage til sengen for at sove, sagde han under et retsmøde i november 2021 ifølge flere medier.

- Jeg stod op omkring klokken 07.30, og jeg så, at min kone ikke var i soveværelset. Derfor gik jeg ud efter hende, siger Peter Nielsen, som forklarer, at han fandt de to ligge livløse på gulvet.

Har nægtet sig skyldig

Danskeren har under hele sagen nægtet sig skyldig.

- Vi mener, at morderen stadig er et sted derude, har forsvareren for den drabstiltalte dansker, Olasupo Shasore, tidligere sagt til TV 2.

Danskerens forsvarer har også peget på et muligt alternativt scenarie for begivenhederne med andre mulige gerningsmænd.

Peter Nielsen kan anke dommen. Den højeste retsinstans i Nigeria er Supreme Court, svarende til Højesteret.

Ole Vestergaard, Afrika-kender og journalist med tilknytning til TV 2, siger, at det er meget længe siden, at en dødsdom er blevet eksekveret i Nigeria.

- Det er ikke sket siden 2017, hvor en enkelt dødsdom blev eksekveret. Der er ikke noget officielt tal for, hvor mange fanger der sidder på dødsgangen i Nigeria, siger Ole Vestergaard.

Berygtet fængsel

Da dommen blev afsagt, brød der jubelscener ud foran retten i Lagos, fortæller TV 2-journalist Anders Lomholt, som har fulgt sagen tæt.

Ifølge Anders Lomholt er der også mange i Nigeria, der har fulgt med – særligt kvinderettighedsgrupper og de afdødes familie og venner – og mange er glade for, at Peter Nielsen nu står over for en dødsstraf.

- De er vrede over, at en hvid mand fra Danmark kommer derned og slår sin nigerianske hustru og deres fælles barn ihjel under brutale omstændigheder, fortæller han.

Kilder oplyser, at Peter Nielsen nu risikerer at blive sendt til et højsikkerhedsfængsel uden for Lagos, som hedder Kirikiri. Et berygtet fængsel, som har været med i flere udsendelser om verdens værste fængsler.

- Det er ikke nogen god udsigt, Peter Nielsen har, hvis det er der, han havner, siger Anders Lomholt.

Vil gøre opmærksomhed på Danmarks afstandtagen

Udenrigsministeriet bekræfter i en mail til TV 2, at de i dag har modtaget meddelelse om, at en dansk statsborger er idømt dødsstraf i Nigeria.

- Danmark har gjort de nigerianske myndigheder bekendt med Danmarks og EU’s holdning til dødsstraf, og vi har noteret os, at Nigeria ikke har eksekveret dødsstraf i flere år, skriver de og tilføjer:

- Vi vil igen i stærke vendinger gøre nigerianske myndigheder opmærksom på Danmarks afstandtagen til dødsstraf, lyder det fra ministeriet.

Grundet tavshedspligt i personsager vil ministeriet ikke tilføje yderligere til den konkrete sag.

TV 2 ville gerne have haft en kommentar fra udenrigsministeren, Jeppe Kofod, men han har ikke haft mulighed for at stille op.

TV 2 DOKUMENTAR FØLGER SAGEN

TV 2 har fulgt sagen siden 2018 og har været til stede under store dele af retssagen. Der arbejdes lige nu på at lave en dokumentar, som ventes at komme til efteråret.

Hvis du har kendskab til sagen, så kontakt journalist Faton Nesimi på fane@tv2.dk.