Coronavirus

Coronatallet stiger fortsat i Nordkorea – trods behandling med særlig te

Sygdommen er nu så udbredt, at Nordkorea har erkendt krisen og har bedt nabolandet Kina om hjælp.

Nordkorea har nu mere end to millioner coronatilfælde, fortæller det officielle nyhedsbureau KCNA.

Landet kalder det dog ikke coronatilfælde, men omtaler sygdommen som en ”feber”, der har ramt befolkningen.

Torsdag aften opgjorde KCNA smittetallet siden april til 2,2 millioner ud af en befolkning på 25 millioner – men kun med et samlet dødstal på 65.

Samtidig melder Nordkorea ud, at landet har haft ”gode resultater” med sin bekæmpelse af sygdommen, skriver avisen South China Morning Post.

Den nordkoreanske ledelse har afvist at vaccinere sin befolkning og anbefaler i stedet simple helseråd og let tilgængelig naturmedicin.

Ifølge regeringspartiets avis, Rodong Simnun, er det for eksempel te lavet på ingefær eller kaprifolie eller en drik lavet af birkeblade, der har en smertestillende effekt. Smertestillende piller, der samtidig dæmper feberen, er også en mulighed.

Samtidig anbefales befolkningen også at gurgle hals i saltvand, skriver BBC.

Ifølge nyhedsbureauet KCNA kan det være en ”antiseptisk løsning”:

- Tusind ton salt er sendt til Pyongyang, skriver nyhedsbureauet.

Lukkede grænser

Det var en opsigtsvækkende nyhed, da den nordkoreanske leder, Kim Jung-un, i sidste uge meldte ud, at ”feberen” nu var blevet et alvorligt problem i Nordkorea.

Siden 2020 har landet forsøgt at beskytte sig mod coronasmitte ved at lukke sine grænser til nabolandene Kina og Sydkorea.

Ifølge den officielle propaganda har det betydet, at Nordkorea som et af de meget få lande i verden helt har undgået coronasmitte – og ikke har haft behov for at vaccinere sin befolkning.

Det ændrede sig drastisk med Kim Jong-uns udmelding til befolkningen:

- Spredningen af denne ondsindede epidemi er den mest alvorlige udfordring, der har ramt os siden vores lands grundlæggelse, sagde han i weekenden.

Sygdomstallet stiger hurtigt

Antallet af ”febersyge” er siden gradvist sat op.

Mandag lød tallet på 1,2 millioner syge.

Onsdag, hvor myndighederne meldte ud, at epidemien nu havde taget ”en gunstig drejning”, blev tallet 1,7 millioner meldt ud.

Og torsdag aften lød det officielle tal altså på 2,2 millioner.

Reelt er tallet dog usikkert, da sundhedssystemet uden for hovedstaden, Pyongyang, er svagt, og Nordkorea næsten ikke har coronatestet befolkningen.

Landet har til dato kun foretaget 64.000 coronatests blandt landets 25 millioner indbyggere. Til sammenligning har nabolandet Sydkorea, der har dobbelt så mange indbyggere, foretaget 172 millioner tests, skriver BBC.

Åbner for hjælp

Nordkorea har hidtil afvist at modtage udenlandsk hjælp, selvom både Kina, Sydkorea og det internationale vaccinesamarbejde Covax har tilbudt at levere vacciner til landet.

Sidste år tilbød Kina at levere tre millioner kinesiske vacciner til Nordkorea, men tilbuddet blev afslået.

Et tilsvarende sydkoreansk tilbud er aldrig blevet besvaret, skriver den sydkoreanske avis Chosum Nilbo.

- Nordkorea har endnu ikke udtrykt noget ønske om at tage imod tilbuddet, siger den sydkoreanske genforeningsminister, Kwon Young-se, til avisen.

Avisen skriver imidlertid, at Nordkorea har ændret signaler over for Kina inden for den seneste måned og nu officielt har bedt det store naboland om hjælp.

Det er uklart, om ønsket om hjælp omfatter vacciner, eller om der kun er tale om andre former for medicinsk assistance og rådgivning.

Kim Jong-un har selv lagt vægt på, at det for Nordkorea gælder om at lære af Kinas erfaringer med skrappe nedlukninger – sådan som Kina senest har gennemført i millionbyen Shanghai.

- Vi må lære af det kinesiske kommunistparti og det kinesiske folks avancerede succeser og rige erfaringer fra kampen mod den smitsomme virussygdom, sagde Kim Jong-un på et politbureaumøde 14. maj.

Ifølge den sydkoreanske avis har ti kinesiske eksperter været i Nordkorea siden slutningen af april for at få overblik over smittesituationen og rådgive deres nordkoreanske kolleger.

Alt fungerer, som det skal

Den nordkoreanske regering understreger dog, at samfundet trods smittespredningen fungerer som det skal.

- Den normale produktion opretholdes i de vigtigste industrisektorer og storstilede byggeprojekter skrider frem uden forsinkelse, skriver nyhedsbureauet KCNA.

Nyhedsbureauet understreger endda, at planlægningen af den officielle statsbegravelse af den pensionerede general Hyon Chol Hae heller ikke er påvirket.