Rusland invaderer Ukraine

Tyrkiets NATO-protester er ”teatertorden”, siger korrespondent – men det er strategisk smart

Sverige og Finland besøger torsdag USA’s præsident. På dagsordenen er de to landes ansøgninger om NATO-medlemskab, som lige nu bremses af Tyrkiet.

Der er gang i de diplomatiske besøg i disse dage, hvor Sverige og Finlands NATO-skæbne er på spil. Og torsdag gælder det de to landes visit hos den amerikanske præsident, Joe Biden.

Besøget fra Finlands præsident, Sauli Niinistö, og Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, falder, mens Tyrkiet fortsætter sine protester mod at lade landene blive medlemmer af forsvarsalliancen.

Derfor er invitationen fra Biden alt andet end en høflig gestus, vurderer TV 2s korrespondent i USA Jesper Steinmetz.

- Biden skal senere på en lang rejse til Sydkorea og Japan. Han har simpelthen presset besøget ind og insisteret på at møde lederne fra Finland og Sverige, inden han forlader USA, siger han.

Biden siger "velkommen i NATO-klubben"

Sverige og Finlands ønske om at blive NATO-medlemmer er af langt de fleste statsledere i forsvarsalliancen blevet modtaget med åbne arme.

Men Tyrkiet står på bagbenene, og derfor er det vigtigt for Joe Biden at vise sin uforbeholdne støtte til de to lande.

- Med besøget giver USA en blåstempling og siger "Velkommen i NATO-klubben, vi er glade for at se jer", lyder det fra Steinmetz.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, er særligt imod Finlands og Sveriges optagelse, fordi de to lande huser det, som tyrkerne anser for kurdiske terrororganisationer.

Og selvom Tyrkiet ifølge Steinmetz ikke for alvor er interesseret i at stikke en kæp i hjulet for landenes medlemskab, er protesten ikke dum, vurderer Steinmetz.

- Det er ren teatertorden, vi i øjeblikket ser fra Tyrkiet, men det er i virkeligheden et strategisk smart spil, siger han.

For mens Finlands Sauli Niinistö og Sveriges Magdalena Andersson taler med den amerikanske præsident, arbejder resten af Biden-administrationen højst sandsynligt i kulisserne.

Her bliver der lyttet til tyrkernes bekymringer. Og her bliver der ikke mindst lyttet til tyrkernes krav.

Jesper Steinmetz tror, det kan lykkes Tyrkiet at få nogle ønsker opfyldt mod til gengæld at bakke op om Finlands og Sveriges medlemskab.

Eksempelvis er præsident Erdogan interesseret i at købe F-16-fly, våben og andet krigsmateriel fra USA.

Men de venter på en godkendelse fra den amerikanske kongres.

- Man kunne jo forestille sig, at Biden-administrationen og Kongressen i løbet af de kommende uger får det på plads og giver Tyrkiet lov. Men det bliver naturligvis på betingelse af, at de også lukker Sverige og Finland ind i varmen, siger Jesper Steinmetz.