Rusland invaderer Ukraine

Ruslands nye "vidundervåben” gør ingen forskel på slagmarken, siger dansk ekspert

Rusland siger, at revolutionerende nyt våben bliver brugt i Ukraine. Men dansk ekspert er skeptisk – og Ukraines præsident er direkte hånlig.

Rusland annoncerede onsdag, at man har avancerede laservåben, der kan brænde fjendtlige droner op på få sekunder.

Ifølge den russiske vicepremierminister med ansvar for våbenudvikling, Yury Borisov, har det russiske militær indsat laservåbnet i krigen i Ukraine.

- De første prototyper bruges allerede der, sagde Yuri Borisov til russisk fjernsyn.

Han fortalte, at det russiske militær havde gennemført en succesfuld test tirsdag, hvor laservåbnet på fem kilometers afstand ramte og smeltede en drone i løbet af fem sekunder.

- Dette er ikke bare en eksotisk idé. Det er virkelighed, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Laservåben er testet før

Teknologien er imidlertid ikke ny.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, annoncerede allerede i 2018, at Rusland havde udviklet laservåben.

Og USA har også i flere omgange fortalt, at man arbejder på en teknologi, der kan skyde droner ned med laserstråler.

I 2015 fortalte teknologimagasinet LiveScience for eksempel om en succesfuld nedskydning af en drone på et testområde i Californien.

Våbenproducenten Boeing fremviste stolt et laservåben, der kunne bæres i en håndkuffert og styres af en enkelt mand – og stadig uskadeliggøre en drone ved at varme den så voldsomt op, at den brød i brand.

Tidligere har amerikansk militær præsenteret andre systemer, der er beregnet til at montere på taget af et militærkøretøj.

Så sent som i april i år meddelte den amerikanske flåde, at man for første gang havde haft held til at skyde en drone ned med et laservåben, monteret på et krigsskib.

Kendt teknologi

Der er altså ikke noget opsigtsvækkende i, at man har teknologien til at skyde en drone ned med laserlys, siger en dansk ekspert.

- Det har man lavet masser af forsøg med, siger Thomas Galasz Nielsen, der er oberstløjtnant og chef for Institut for Militær Teknologi.

Men det er ikke en teknologi, der er så langt fremme, at det kan gøre en militær forskel i dag, vurderer oberstløjtnanten.

- Det store problem er, at man skal være i nærheden af dronen for at ramme den med en laserstråle. Droner har det med at dukke pludseligt op og forsvinde hurtigt igen. Så man skal have et omfattende net af systemer i terrænet og masser af energi til rådighed, hvis man skal dække et område. Der er vi slet ikke i dag, forklarer Thomas Galasz Nielsen.

Prototype

Han noterer sig også, at den russiske viceminister taler om prototyper, altså de første eksemplarer af et våben, der endnu ikke er sat i serieproduktion.

- Det er let nok at lave en prototype. Man kan godt forestille sig, at russerne har systemet med til fronten, og så ved et lucky punch får ram på en enkelt drone, der flyver forbi. Det kan man så bruge som en propagandasejr. Men det er ikke noget, der gør en forskel på slagmarken, siger han.

Han kommer dog med en vigtig tilføjelse:

- Det er et område i rivende udvikling. Det kan være, at jeg giver dig et helt andet svar, hvis du spørger mig igen om ti år.

Propaganda om vidundervåben

I Ukraine tager man tydeligvis ikke meldingen om det nye, russiske laservåben som en trussel.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, var nærmest hånlig, da han onsdag aften talte i en videomeddelelse til befolkningen:

- Jo mere det står klart, at de ikke har en chance i denne krig, jo mere propaganda er der om et fantastisk våben, der er så vidunderligt, at det kan ændre krigslykken, sagde præsidenten.

Han sammenlignede den russiske udmelding med meldinger fra Nazityskland i de sidste dage af Anden Verdenskrig. Dengang lovede den tyske propagandamaskine gentagne gange, at nye ”supervåben” ville ændre krigens gang og sikre en tysk sejr:

- Nu ser vi så, tre måneder inde i en total krig, at Rusland prøver at finde deres eget ”vidundervåben”. Det demonstrerer med al tydelighed deres missions fuldstændige fiasko.