Rusland invaderer Ukraine

Ukraine har opgivet slaget om Mariupol – men det kan der være en god grund til

Den ukrainske modstand i Mariupol har haft stor symbolsk betydning, men har ikke længere militær betydning, vurderer dansk ekspert.

Efter måneders stædig modstand fra de ukrainske styrker er slaget om Mariupol tæt på at være afgjort.

Mandag og tirsdag er ukrainske soldater kørt væk fra deres sidste modstandslomme på byens store stålværk, Azovstal.

De sårede soldater er kommet på hospitalet, men resten er interneret som krigsfanger i russiskkontrollerede lejre i den oprørskontrollerede, østlige del af Ukraine.

Der er stadig nogle få ukrainske soldater tilbage på Azovstal-stålværket. Ifølge den ukrainske viceforsvarsminister, Hanna Maliar, ved regeringen, hvor mange der er tale om, men tallet er ”fortroligt”, skriver BBC.

Både Rusland og Ukraine udråber afslutningen på kampene om Mariupol som en sejr, fortæller TV 2s korrespondent i Ukraine, Claus Borg Reinholdt.

- Ukrainerne siger, at deres soldater på stålværket ikke har opgivet. De har simpelthen fuldført deres opgave. I de mere end 80 dage, hvor de har holdt stand, har de holdt russiske soldater optaget med kampen omkring Azovstal, og dermed har de forhalet den russiske invasion af Østukraine, siger han.

Afnazificering

Russerne siger til gengæld, at der er tale om en regulær overgivelse fra ukrainernes side, og derfor er der tale om en betydningsfuld russisk sejr.

Ikke mindst fordi nogle af de ukrainske soldater tilhører den omstridte Azov-bataljon, der spiller hovedrollen i den russiske propaganda, om at Ukraine er nynazistisk.

- En af årsagerne, til at Rusland i det hele taget gik ind i Ukraine, var, at man ville afnazificere det ukrainske folk. Så i den kontekst er det en propagandasejr for Rusland, at de her Azov-folk nu har overgivet sig, siger Claus Borg Reinholdt.

Soldater allerede trukket væk

Mens den sidste, langvarige kamp omkring stålværket i Mariupol har haft stor symbolsk og politisk betydning, så har afslutningen på kampene til gengæld ikke den store militære betydning. Det vurderer Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste:

- I starten bandt den ukrainske modstand russiske styrker i Mariupol. Men russerne har allerede for 14 dage siden flyttet de styrker, de kunne, væk fra Mariupol. Så der er ikke en masse russiske soldater, der nu bliver frigivet, så de kan blive flyttet længere nordpå og deltage i kampene i Donbas, siger han.

Han vurderer, at den ukrainske militærledelse nu føler sig sikker på, at russerne ikke længere er i stand til at gennemtrænge de ukrainske forsvarslinjer i Donbas.

- Derfor har Ukraine konkluderet, at det ikke giver mening at fortsætte modstanden i Mariupol. Indsatsen der er allerede en legendefortælling, og nu satser ukrainerne på at redde deres soldater ud i live, siger Jacob Kaarsbo.

Kan ikke bruge Mariupol til noget

I praksis kan russerne ikke bruge sejren i Mariupol til ret meget, vurderer han.

Byen har strategisk betydning som bindeled mellem de russiskkontrollerede områder i Donbas og den russisk annekterede Krim-halvø.

Men den forbindelse har allerede været etableret længe – uden hensyn til de isolerede kampe omkring stålværket inde i det centrale Mariupol.

Byens betydning som industrielt knudepunkt er også ødelagt. Både havnen og byens store industrier er smadret efter måneders kampe og bombardementer.

Og endelig – som Jacob Kaarsbo udtrykker det – kommer russerne ikke til at få gavn af byen, fordi de vil miste kontrollen med den igen:

- Ukrainerne regner med, at de kan presse russerne baglæns fra nu af. Lige nu har ukrainerne dog ikke slagstyrke til at angribe omkring Mariupol. Lige nu handler det om at modstå det russiske pres ved Severodonetsk længere nordpå i Luhansk. Men det, forventer jeg, bliver den sidste russiske offensiv. Så vil Ukraine gå i offensiven, vurderer han.