Russerne holdt 350 civile indespærret i kælder i 28 dage, afslører rapport fra ngo

Blandt andet skulle 70 børn være blevet syge af at være holdt indespærret i 28 døgn under inhumane forhold.

Meget tyder på, at russiske styrker har stået bag en lang række krigsforbrydelser og brud på menneskerettighederne i Ukraine.

Det oplyser ngo’en Human Rights Watch i en rapport, der netop er udgivet.

Den verdensomspændende organisation, som har til formål at afsløre brud på menneskerettigheder, har besøgt 17 ukrainske landsbyer.

Her hævder de at have fundet beviser på 22 henrettelser, ni drab, seks bortførelser, syv tilfælde af tortur og 21 kidnapninger, hvor ukrainere er blevet ulovligt holdt indespærret i "inhumane og nedværdigende" omstændigheder.

- De her overgreb på civile er beviser på krigsforbrydelser, der bør blive efterforsket upartisk, og de ansvarlige skal retsforfølges, lyder det fra Human Rights Watch-direktør Giorgi Gogia i rapporten.

Spædbørn blev syge

I den lille landsby Yahidne i det nordlige Ukraine skulle 350 civile være blevet holdt indespærret i 28 dage i en kælder under landsbyens skole. Af de 350 civile var 70 af dem børn, fem af dem spædbørn.

Vidner fortæller, at de 350 mennesker var så tæt stuvet sammen, at det var svært at trække vejret eller finde plads til at ligge ned. Samtidig var der næsten ingen mad eller vand, og spande udgjorde primitive toiletter.

Forholdene resulterede ifølge rapporten i, at mange blev syge og afkræftede.

- Næsten alle børnene havde høj feber, spasmer fra den konstante hosten og kastede op, fortæller en kvinde fra byen.

Ti ældre mennesker afgik ved døden i den forbindelse.

Henrettet med skud

Indespærringen af civile i Yahidne er blot én af en række krigsforbrydelser, som ifølge rapporten har fundet sted.

En af de 22 henrettelser, som organisationen hævder at have bevis for, skete i Kyiv-regionen i byen Andriivka.

Anastasia Andriivnas 45-årige søn blev 19. marts taget til fange af russiske soldater i hendes hjem. Først 31. marts, dagen efter de russiske tropper havde trukket sig ud af byen, fandt Anastasia Andriivna sin søn.

Omkring 100 meter fra sit hus spottede hun et par genkendelige sneakers med en rød stribe på, der stak ud under døren til en lade. Ihor Savran var blevet henrettet med skud.

Flere anklager om krigsforbrydelser

Human Rights Watchs rapport er baseret på interview med 65 mennesker, herunder tidligere tilfangetagende, torturofre, pårørende og andre vidner.

Derudover har organisationen set billed- og videodokumentation og undersøgt fysisk bevismateriale på de steder, hvor forbrydelserne skulle have fundet sted.

Det er langt fra første gang, at russiske soldater er blevet anklaget for krigsforbrydelser mod civile. Der har været adskillige ubekræftede meldinger om henrettelser, overgreb og seksuel vold, siden Rusland lancerede sin invasion af Ukraine 24. februar.

Og sagerne er så småt begyndt at finde vej til domstolene. 12. maj blev en ung russisk soldat tiltalt i den første sag om krigsforbrydelser siden invasionens start. Han har netop erklæret sig skyldig under en retssag i Kyiv.