Udland

EU foreslår solcelletag på alle nye bygninger

Den samlede RepowerEU-plan indeholder initiativer for op til 300 milliarder euro.

Der skal være flere solceller i EU. Mange flere solceller.

Det er en del af den omfattende plan med navnet RepowerEU, som EU-Kommissionen præsenterede onsdag.

Planen skal sætte skub i den grønne omstilling, men først og fremmest gøre EU uafhængig af den russiske olie og gas, som ifølge kommissionen bliver brugt som et økonomisk og politisk våben, samtidig med at det koster europæiske skatteborgere tæt på 100 milliarder euro om året.

Derfor foreslår kommissionen blandt andet, at solcelletag bliver gjort obligatorisk på alle nyopførte større erhvervsbygninger og offentlige bygninger fra 2025 og på alle nye boliger fra 2029.

- Jeg ved, det er ambitiøst, men det er realistisk. Vi kan gøre det, sagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde i Bruxelles onsdag.

Ifølge estimater har solcelletag potentiale til at dække næsten 25 procent af EU's samlede forbrug af elektricitet, hvilket er mere end andelen af naturgas i dag, fremgår det af RepowerEU-planen. Her står der også, at det er nødvendigt at handle på det allerede i slutningen af 2022.

Udover kravene til solcelletag på nye bygninger, vil EU også arbejde for, at det ikke må tage mere end tre måneder at få godkendt en ansøgning om solcelletag.

Initiativer til 300 milliarder euro

Den samlede RepowerEU-plan indeholder initiativer for op til 300 milliarder euro, svarende til over 2000 milliarder danske kroner.

Ursula von der Leyen lægger ikke skjul på, at den store plan handler om at gøre EU uafhængig af russiske fossile brændstoffer så hurtigt som muligt.

Sidste år importerede EU 40 procent af sin gas fra Rusland. Det er ifølge kommissionsformanden nede på 26 procent i år.

- Det går i den rigtige retning, men vi skal sætte farten op, siger Ursula von der Leyen.

Kommissionens bud på en vej ud af afhængigheden følger tre spor.

For det første skal der spares på energien. Det er både den hurtigste og billigste metode. For det andet skal der købes energi fra andre leverandører end Rusland. For det tredje – og det er ifølge von der Leyen det vigtigste – skal der ske en hurtigere omstilling til grøn energi, hvilket kræver massive investeringer.

Besøg i Danmark

Samme dag som EU-Kommissionen fremlagde sin RepowerEU-plan, tog Ursula von der Leyen videre til Esbjerg, hvor statsminister Mette Frederiksen var vært for et topmøde om havvind i Nordsøen.

På topmødet underskrev regeringslederne fra Danmark, Holland, Belgien og Tyskland en aftale om at tidoble kapaciteten af havvindenergi i Nordsøen til 150 gigawatt frem mod 2050. Det er nok til at forsyne 230 millioner europæiske husstande med grøn strøm.

På det efterfølgende pressemøde anerkendte tyske Ursula von der Leyen den såkaldte Esbjerg-erklærings store betydning for, at EU kan blive uafhængig af russisk gas.

- Jo mere indbyrdes afhængige vi bliver i Europa, jo mere uafhængige bliver vi af Rusland, lød det fra kommissionsformanden.