Coronavirus

Delta-varianten ligger kun og slumrer – kan tage en ny runde, mener forskere i nyt studie

Nyt israelsk studie har undersøgt spildevandet for coronavarianter. I det danske spildevand ser SSI ikke, at Delta-varianten kan blive ny trussel.

Når der er opstået en ny dominerende coronavariant, har den efter en periode udkonkurreret den forrige variant.

Det var tilfældet med Alfa-varianten, da Delta kom. Og det var tilfældet med Delta, da Omikron blev den dominerende.

Og så måske alligevel ikke.

For ifølge et nyt israelsk studie, der har undersøgt spildevandet, opfører Delta-varianten sig ikke helt som forventet, efter at Omikron blev den dominerende. Den er nemlig ikke forsvundet helt, sådan som det har været tilfældet med tidligere varianter.

Men ikke nok med det.

Ifølge en model mener forskerne af det fagfællebedømte studie, der er offentliggjort i tidsskriftet Science of the Total Environment, at mens Omikron vil "brænde sig selv ud", er der risiko for, at Delta-varianten begynder at cirkulere igen. Eller at der vil opstå en ny variant.

- Der er selvfølgelig mange faktorer involveret, men vores model tyder på, at der kan komme endnu et udbrud med Delta eller en anden variant denne sommer, siger professor Ariel Kushmaro ved Ben-Gurion University of the Negev i Israel til mediet Business Standard.

- Kryptisk cirkulation af Delta-varianten

I Israel har man gennem årtier undersøgt spildevandet. Det gjorde man derfor også, da pandemien med coronavirus brød ud, og som led i dette har forskerne i studiet ved hjælp af sensitive pcr-tests undersøgt tilstedeværelsen af varianter i spildevandet.

Kryptisk cirkulation af Delta-varianten selv med de øgede mængder af Omikron-varianten

Nyt israelsk studie

Det er sket fra Israels fjerde største by, Beer-Sheva, i en periode på syv uger fra december 2021 til januar 2022. Altså det tidspunkt, hvor Omikron mange steder i verden blev den dominerende variant i stedet for Delta.

Og resultaterne fra spildevandet tyder altså på en ”kryptisk cirkulation af Delta-varianten selv med de øgede mængder af Omikron-varianten”, står der i studiet. Kryptisk, fordi den ikke formindsker sig som forventet, men heller ikke er blevet dominerende. I stedet befinder den sig på et konstant niveau.

- Den cirkulerer kun nok til at eksistere, men ikke nok til at gøre folk syge, som mediet Health Policy Watch News skriver på baggrund af studiet.

Omikron-varianten er meget mere smitsom end Delta, mens Delta-varianten er mere sygdomsfremkaldende end Omikron-varianten.

Studiet er validt, men har flere svagheder, siger danske eksperter

Men studiet har også svagheder. Først og fremmest – som forskerne selv fremhæver – er der i forbindelse med forudsigelser for sommeren tale om en model:

- Modellens forudsigelser kommer ikke nødvendigvis til at ske, især hvis andre signifikante faktorer vil ændre sig i uventet nær fremtid.

Det er den danske professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, enig i. Han kalder studiet interessant, og at der på grund af den fortsatte cirkulation af Delta muligvis kan komme en ny bølge.

- Men vi skal huske på, at vi i Danmark gennem vaccinationer og smitte stadig har god immunitet. Mit bedste gæt er, at vi først vil se en eventuel opblussen af smitte til efteråret. Hvad det bliver for en variant, tør jeg ikke sige, siger han til TV 2.

Også Statens Serum Institut (SSI) i Danmark tager forbehold for studiets resultater. Det skyldes, at studiet er foretaget i lige netop den periode, hvor Omikron tog over fra Delta og blev den dominerende.

- Hvis de havde fortsat deres spildevandsmålinger, ville de sandsynligvis have set det samme som i Danmark, siger Lasse Dam Rasmussen, der er seniorforsker i Statens Serum Institut, til TV 2.

Delta forsvinder hurtigt fra de danske prøver igen

I Danmark bliver spildevandet nemlig også undersøgt for coronavirus. Og her er der, ifølge de ugentlige rapporter fra SSI, ikke fundet Delta i spildevandet siden midten af april i uge 15. Sidste gang, hvor Delta blev påvist gennem en sekventering af en patientprøve, var 30. marts.

Sådan undersøger Israel og Danmark spildevandet

I Israel bliver spildevandet ifølge mediet Health Policy Watch News overvåget i byer med mere end 20.000 indbyggere to gange om ugen ved brug af en serie af sensorer og kontrolenheder i kloakkerne. Prøverne bliver herefter sendt til laboratorier, hvor der bliver udført PCR-test designet til spildevand.

Hvis resultatet er positivt, bliver der lavet endnu en test for at kvantificere Omikron og andre varianter. Derefter kommer prøverne ind i en database, som analyserer resultaterne til større data. Alt dette tager cirka 24 timer. I studiet er der taget prøver fra byen Beer-Sheva.

I Danmark bliver 198 rensningsanlæg overvåget, og der bliver også tre gange om ugen udtaget prøver i kloaksystemet fra pumpestationer og brønde. Der bliver foretaget sekventering – altså bestemmelse af varianten – af én prøve om ugen fra hvert af de 230 steder, der bliver overvåget. Ifølge SSI er 85 procent af befolkningen på denne måde dækket ind. 

- Vi ser indimellem lidt Delta i spildevandet. Det er især i prøver fra lufthavnene, som vi også overvåger, men også indimellem i spredte prøver rundt om i landet. Det forsvinder dog som regel hurtigt fra prøverne igen, siger Lasse Dam Rasmussen.

Han fremhæver også, at Israel pcr-tester prøverne fra spildevandet, mens de i Danmark bliver sekventeret, hvilket er en mere nøjagtig metode til at identificere virussens dna og rna ifølge SSI

Den del bekymrer dog ikke Allan Randrup Thomsen:

- Jeg mener stadig, at studiet er relevant og validt inden for tidsrammerne, men man skal være forsigtig med at drage for omfattende konklusioner.

Han siger samtidig, at undersøgelser af spildevandet er en god måde at overvåge epidemien.

Forskerne peger i studiet selv på, at spildevandet ikke kun kan bruges til at overvåge, men også at forudsige:

- Ideen bag denne publikation er at vise, hvordan data, som vi kan få fra spildevandet, kan blive brugt til forudsigelser. Så det er den nye ting, når vi ser studiet ud fra et videnskabeligt synspunkt.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra en af forskerne bag studiet, Ariel Kushmaro.