Udland

Danske læger har tilset Syrien-børn

Hvis de danske børn skal evakueres fra lejren til Danmark, så kræver det samtykke fra mødrene, der ikke er velkomne herhjemme.

Fem danske børn, der bor i al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien, er onsdag blevet tilset af danske børnelæger.

Det oplyser Udenrigsministeriet i et skriftligt svar til TV 2.

Al-Roj-lejren er ikke et sted for børn

Jeppe Kofod (S), udenrigsminister

Lægerne mødtes med repræsentanter for sundhedsklinikken i lejren for at drøfte den generelle sundhedssituation og konkrete muligheder for lokal behandling af børnene.

- Vi vil meget gerne hjælpe de fem børn ud af Syrien. Al-Roj-lejren er ikke et sted for børn, og derfor har der også i nu et helt år været et stående tilbud om at evakuere børnene, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Sender appel til mødre

En evakuering af de danske børn, der alle er fem år eller yngre, er betinget af, at mødrene samtykker til, at børnene evakueres – uden mødrene.

- Derfor vil jeg gerne gentage min stærkeste appel til de her fremmedkrigerkvinder: Giv os nu lov til at hjælpe jeres børn. Sæt jeres børns helbred forrest. Det haster, udtaler Jeppe Kofod i det skriftlige svar.

Tidligere i år har det været fremme, at de danske børn lider af alvorlige sundhedsproblemer – heriblandt underernæring og PTSD. Det har Berlingske afdækket.

Børnene har det ifølge danske speciallæger så dårligt, at anbefalingen utvetydigt lyder, at "alle børn evakueres til Danmark".

Det fremgår dog ikke af svaret fra Udenrigsministeriet, hvordan den nuværende sundhedstilstand er blandt de danske børn.

Udenrigsministeriet yder fortsat bistand til de fem børn i al-Roj-lejren, lyder det til TV 2.

Mission slog fejl

En lægefaglig mission skulle efter planen have tilset de danske børn i al-Roj-lejren i slutningen af april i år.

Men missionen slog fejl, da delegationen blev tvunget til at vende om på grund af sikkerhedsrisici, skrev Politiken.

I oktober sidste år lykkedes det at få tre kvinder og deres 14 børn evakueret til Danmark fra fangelejrene al-Hol og al-Roj i det nordøstlige Syrien.

De fire kvinder, der stadig sidder tilbage i de syriske lejre, er ikke velkomne herhjemme, da de alle har fået frataget deres danske statsborgerskab efter tidligere at have sluttet sig til terrororganisationen Islamisk Stat.