Krigen i Ukraine

Soldater fra belejret stålværk evakueres, men deres skæbne er uvis

Soldater blev lovet en fangeudveksling, men det kommer formentlig ikke til at ske, siger TV 2s korrespondent i Kyiv.

Efter 82 dages hård belejring ser det nu ud til, at dramaet omkring stålværket Azovstal i den ukrainske by Mariupol er ved at være slut.

Natten til tirsdag har russiske tropper evakueret over 260 ukrainske soldater fra værket. 53 af soldaterne var hårdt sårede og er ifølge russerne fragtet til et hospital i russisk-kontrollerede områder.

Russisk militær siger, at de ukrainske soldater på værket har overgivet sig, mens de ukrainske myndigheder fastholder, at soldaterne har fuldført deres mission, og at det nu handler om at redde deres liv.

Hvad sker der nu?

Det store spørgsmål er, hvad der nu skal ske med de evakuerede soldater, der ifølge russerne tilhører den nynazistiske bataljon Azov.

Mandag oplyste Ukraines viceforsvarsminister, Hanna Malyar, at soldaterne fra Azovstal vil få mulighed for at "vende hjem" – eventuelt som led i en fangeudveksling med russiske krigsfanger.

Der er dog meget, der tyder på, at det ikke kommer til at ske. Det fortæller TV 2s korrespondent i Kyiv, Claus Borg Reinholdt:

- Allerede nu siger flere toneangivende russiske politikere, at en fangeudveksling ikke kommer på tale, fordi man i Rusland anser Azov-bataljonen for en nynazistisk militsgruppe, som man intet har til overs for.

Politiker foreslår dødsstraf

Rusland har flere gange beskyldt Ukraine for at være nazistisk, og præsident Vladimir Putin har begrundet krigen i Ukraine med et behov for at "afnazificere" landet.

- De tilfangetagne Azov-soldater ses fra russisk side som en kæmpe pr-sejr for Putin. De skal ifølge internationale regler behandles som krigsfanger, men meget tyder altså allerede nu på, at sådan kommer det ikke til at foregå, hvis man skal tro russiske medier, siger Claus Borg Reinholdt fra Kyiv.

At fremtiden for de evakuerede soldater mildest talt er usikker, blev tirsdag tydeliggjort, da en russisk politiker i Statsdumaen foreslog, at soldaterne skal have dødsstraf. Det skriver Reuters.

Kreml har garanteret sikkerhed

Allerede i næste uge ventes Højesteret i Rusland at tage stilling til, om Azov-bataljonen skal klassificeres som en terrororganisation. Det skriver det russiske nyhedsbureau RIA.

Ifølge Reuters har Putins regering i Kreml garanteret, at de ukrainske soldater fra Azovstal-værket vil blive behandlet efter international lovgivning.

Det bliver Ruslands efterforskningsudvalg, som efterforsker større forbrydelser, der skal afhøre de ukrainske soldater fra stålværket. Det skriver det russiske statslige nyhedsbureau TASS.

Soldaterne vil blive efterforsket for det, Rusland kalder "kriminalsager vedrørende det ukrainske regimes forbrydelser".

Evakuering fortsætter

Evakueringen af soldater fra stålværket i Mariupol er tirsdag aften fortsat i gang, viser nye billeder fra byen.

Et øjenvidne fortæller til Reuters, at mindst syv busser, eskorteret af prorussiske styrker, har fragtet ukrainske soldater væk fra Mariupol. Ifølge vidnet så soldaterne ikke ud til at være såret.

Natten til tirsdag sendte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, en tak til den ukrainske hær, efterretningstjeneste og forhandlingsholdet samt international Røde Kors og FN for, at evakueringen af soldater fra Azovstal lykkedes.

- Vi håber, vi er i stand til at redde alle vore mænds liv. Blandt dem er alvorligt sårede; de bliver behandlet, sagde Zelenskyj i sin hilsen.

- Alle soldater er evakueret til byer, der er kontrolleret af prorussiske oprørere, og arbejdet med at få dem hjem fortsætter, lød det fra præsidenten.

Azov-bataljonen blev etableret i Ukraine i 2014 lige efter Ruslands annektering af Krim-halvøen.