Rusland invaderer Ukraine

Pensioneret oberst kommer med sjælden kritik på russisk stats-tv

Rusland risikerer at lide nederlag til en million ukrainske soldater med vestlige våben, siger militæranalytiker i et sjældent øjeblik på russisk tv.

I disse dage er det ikke så ofte, at russisk stats-tv bringer kritiske indlæg om, hvordan det går med den såkaldte "militære specialoperation" i Ukraine.

Vi er nødt til at tage med i beregningerne, at vores situation klart vil forværres

Mikhail Khodarenok, pensioneret oberst og militæranalytiker

Men mandag 16. maj først på eftermiddagen skete det, da en pensioneret oberst, der nu er militæranalytiker for flere russiske medier, kom med en ret opsigtsvækkende melding.

- Det største problem med vores militære og politiske situation er, at vi geopolitisk er totalt isolerede, og hele verden er imod os, selvom vi ikke vil indrømme det, sagde Mikhail Khodarenok, der er tidligere medlem af den russiske generalstab.

- Situationen er ikke normal, og det må vi løse på den ene eller den anden måde, tilføjede han.

Mikhail Khodarenok optrådte som gæst i aktualitetsprogrammet '60 minutter' på den statslige russiske tv-station Russia 1, hvor han blev bedt om at analysere situationen i Ukraine.

Det er en situation, som de russiske medier ikke kan rapportere frit om, fordi det kan koste op til 15 års fængsel at bringe oplysninger, som styret i Kreml ikke bryder sig om.

Mikhail Khodarenok siger, at Rusland står i en vanskelig situation. Video: Peter Møller

Den beroligende medicin

Så hvis man kun følger udviklingen i de russiske medier, får man et noget andet indtryk af, hvordan det går de russiske soldater.

- Først vil jeg sige, at I ikke bør tage den beroligende informationsmedicin, sagde Mikhail Khodarenok.

- Nogle gange hører I om moralske og psykologiske sammenbrud hos de ukrainske væbnede styrker. At de angiveligt er tæt på krisestemning. Men for at sige det mildt, så passer det ikke, lød det fra obersten.

Hans udmelding har vakt så megen opsigt, at klip fra udsendelsen er blevet delt flittigt på sociale medier.

Obersten nøjedes ikke med at sige, at Rusland står i en ekstraordinær situation.

Han kom også med en dyster prognose for Ruslands militær.

- Den generelle strategiske situation er, at ukrainerne kan bevæbne en million mænd. De siger selv, at det ikke er et problem for dem at mobilisere en million soldater, sagde Mikhail Khodarenok og tilføjede, at den ukrainske hær modtager moderne våben fra Vesten, så russerne derimod kommer til at stå over for en velbevæbnet kæmpehær.

- Vi er nødt til at betragte denne million ukrainske soldater som virkelighed inden for den nærmeste fremtid. Vi er nødt til at tage med i vores strategiske beregninger, at vores situation klart vil forværres, sagde obersten.

De komiske missiler

Han udtrykte også bekymring for en konfrontation med forsvarsalliancen NATO, som Ruslands præsident, Vladimir Putin, har udnævnt til en af det russiske styres hovedmodstandere.

- Det vigtigste ud fra et militært og politisk synspunkt er at forblive realistisk. Hvis du ikke gør det, vil virkeligheden før eller senere ramme dig så hårdt, at du ikke engang ved, hvad der ramte dig, sagde Mikhail Khodarenok.

Han kritiserede også Ruslands sabelraslen over for Sverige og Finland, der netop har meddelt, at de vil søge om medlemskab af NATO.

- Når man ser på det store strategiske billede, er det vigtigste ikke at svinge med missiler i retning af Finland. Det ser komisk ud, lød det fra obersten, der gjorde studieværten – og seerne – opmærksom på, at Rusland altså har en koalition på 42 lande imod sig.

Studieværten, Olga Skabejeva, gjorde straks opmærksom på, at hverken Kina eller Indien er imod Rusland.

- Hvad angår Kina og Indien, så er deres støtte ikke betingelsesløs, svarede obersten.

Så ville Olga Skabejeva vide, om obersten da syntes, at Rusland skulle genoptage venskabet med et land som Storbritannien, efter alt hvad der er sket de seneste måneder.

- Nej, svarede Mikhail Khodarenok, hvorefter han tøvede og kom med en tilføjelse:

- Ikke desto mindre kan situationen ikke betragtes som normal.

Sprækker i propagandaen

At Mikhail Khodarenok er kritisk over for Ruslands militære formåen er ikke nyt.

For eksempel skrev han 3. februar en længere kommentar i avisen Nezavisimaya Gazeta, hvor han forudså, at et militært overfald på Ukraine kunne ende helt galt.

- Der bliver ikke nogen ukrainsk blitzkrig, skrev han dengang og tilføjede:

- En væbnet konflikt med Ukraine er på nuværende tidspunkt fundamentalt set ikke i Ruslands nationale interesse.

Oberstens fornyede kritik af militæret kommer bare få dage efter, at flere russiske militærbloggere er begyndt at kritisere operationen i Ukraine.

Jeg antager, at det var på grund af dumhed hos den russiske overkommando

Yuri Podolyaka, militærblogger

Flere af bloggerne følger soldaterne i felten, og hidtil har de primært bragt positive historier om Ruslands indsats på sociale medier som VK og Telegram.

Men ifølge en analyse fra det amerikanske forskningsinstitut Institute for the Study of War er tonen skiftet.

- Kommentarerne fra disse meget læste militærbloggere kan nære en voksende tvivl i Rusland om Ruslands udsigter i denne krig og kompetencerne hos den russiske militærledelse, skrev instituttet 14. maj.

Avisen The New York Times fandt dagen efter frem til flere af de kritiske mikrobloggere.

Det var især det fejlslagne russiske forsøg på at krydse Donets-floden ved Bilohorivka 11. maj, der fik stemningen blandt bloggerne til at skifte, skriver avisen.

- Jeg har været tavs længe, sagde bloggeren Yuri Podolyaka i en video til sine 2,1 millioner følgere, hvor han kritiserede Ruslands militære ledelse for at gentage dens egne fejltagelser igen og igen.

- Det sidste strå, der overvældede min tålmodighed, var begivenhederne ved Bilohorivka, hvor én, muligvis to bataljoner blev brændt. Jeg antager, at det var på grund af dumhed, dumhed hos den russiske overkommando, sagde Yuri Podolyaka.

En anden populær blogger, Starshe Eddy med næsten 400.000 følgere, skrev på Telegram, at den russiske overkommando gjorde sig skyldige i "ikke idioti, men direkte sabotage".

Og en tredje blogger Vladlen Tatarski med 340.000 følgere skrev, at den russiske offensiv i Ukraine bevæger sig så langsomt på grund af "disse generaler" og deres taktik.

- Hvordan kan man glemme kammerat Stalin, der på trods af svære dage i krigen ikke var bange for at træffe svære beslutninger om sit personel. Hvis dette ikke gøres, vil ingen mobilisering kunne redde os, skrev Vladlen Tatarski.

Præcis hvem, der træffer beslutningerne under Ruslands krig i Ukraine, er ikke offentligt kendt, men vestlige efterretningskilder sagde i weekenden til avisen The Guardian, at Vladimir Putin og hans øverstbefalende general, Valery Gerasimov, ifølge deres oplysninger er involveret i selv små detaljer, der normalt overlades til oberster og lignende.