Udland

Sydkorea tilbyder Kim Jong-un hjælp til coronabekæmpelse

Sydkorea står klar til at sende vacciner, sundhedspersonale og medicin mod nord, hvis Kim Jong-un ønsker det.

Nordkorea bakser i øjeblikket med et udbrud af coronavirus, men landets nabo mod syd har tilbudt en hjælpende hånd i kampen mod covid-19.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sydkoreas nye præsident, Yoon Suk-yeol, har allerede luftet idéen om at hjælpe Nordkorea med dets økonomiske problemer, hvis landet afvikler dets atomvåbenprogram.

Klar med humanitær hjælp

Og nu står Yoon altså også klar til at bistå Nordkorea i kampen mod coronavirus.

Det siger Yoon under et plenarmøde i det sydkoreanske parlament.

- Hvis Nordkorea tager imod vores støtte, kommer vi ikke til at spare på lindringsmidlerne. Hverken covid-19-vacciner, lægeudstyr eller sundhedspersonale, siger Yoon.

Han understreger desuden, at han er klar til at yde humanitær nødhjælp til landet, hvis det skulle blive nødvendigt.

Yoon gjorde sig bemærket i sidste uge, da han talte om Nordkorea, i forbindelse med at han trådte ind i embedet som præsident.

Her sagde han, at Sydkorea og resten af det internationale samfund ville stå klar med en økonomisk udviklingsplan for Nordkorea, hvis landet efterkom det internationale samfunds ønske om at afvikle dets atomvåbenprogram.

Håndsrækninger

Yoon Suk-yeol afklarer ikke nærmere, hvilken form for økonomisk hjælp Nordkorea kan se frem til.

Nordkorea og Sydkorea gik i krig med hinanden i 1953. De to lande indgik tre år senere en våbenhvile, men formelt set er de to lande stadig i krig med hinanden.

Yoon, som er konservativ og overtog embedet fra den venstreorienterede Moon Jae-in, forventedes fra starten af have en hårdere retorik over for Nordkorea end sin forgænger.

Samtidig med at han har givet to håndsrækninger til Nordkorea, har han da også advaret om, at Sydkorea kan iværksætte "forebyggende angreb", hvis Nordkorea skulle true med et angreb.