Rusland invaderer Ukraine

Russerne angriber Severodonetsk - ni såret på hospital

En ukrainsk militærkilde siger, at russisk artilleri har ramt adskillige civile mål - blandt andet et hospital i Luhansk.

Et ukrainsk hospital i Severodonetsk er blevet ramt af russiske bombardementer.

Ni civile blev såret ved angrebet, der fandt sted søndag, men ingen meldes dræbt, fortæller den ukrainske militærledelse.

Severodonetsk ligger i den omstridte østlige Luhansk-region, som Rusland har anerkendt som en selvstændig stat. Men byen ligger i den del af regionen, som ukrainsk militær stadig har kontrollen over, og som i øjeblikket er genstand for voldsomme kampe.

Sergil Hajdaj, der er leder af den regionale, ukrainske militærledelse, oplyser på det sociale medie Telegram, at byen tæt ved frontlinjen ned gennem Luhansk har været udsat for voldsomme bombardementer i flere uger.

Alene søndag var der 11 artilleriangreb på byen. Ud over det lokale hospital blev også ”en kemisk fabrik, en skole og adskillige beboelseshuse” ramt, skriver Sergil Hajdaj.

- Der er store ødelæggelser. 11 højhuse er blevet ramt, og i flere af dem er der lejligheder, der er i brand, fortæller han.

Offensiv på vej

Vestlige eksperter mener, at Rusland nu koncentrerer dets kræfter i netop dette område for at få fuld kontrol med oprørsregionen Luhansk.

Det vil kræve en russisk offensiv vestpå fra den russiskkontrollerede del af Luhansk, og det vil indebære, at en by som Severodonetsk kan forvente at blive angrebet.

- Den russiske militærledelse vil efter alt at dømme prioritere slaget om Severodonetsk fra nu af. De russiske styrker fortsætter et koordineret forsøg på at erobre Severodonetsk fra nord og syd, skrev den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW) søndag i sin daglige vurdering af krigens gang.

Den seneste uges voldsomme bombardementer skal ses som en forberedelse til denne offensiv, vurderer den ukrainske militærledelse.

- Russerne samler både militært udstyr og mandskab tæt på Severodonetsk og forbereder sig på at angribe byen, siger Sergil Hajdaj ifølge CNN.

Byen, der ligger 110 kilometer nordvest for regionens hovedby Luhansk, havde før krigen over 100.000 indbyggere. Ifølge det ukrainske militær er langt de fleste dog flygtet eller evakueret, så der kun bor omkring 15.000 civile i byen i dag.