Rusland invaderer Ukraine

Radiooptagelser afslører sænkning af russisk krigsskib

Offentliggjort radiokommunikation bekræfter tilsyneladende, at det var ukrainske missiler, der sænkede et russisk krigsskib.

Ukrainsk militær har offentliggjort den sidste radiokommunikation fra den russiske missilkrydser Moskva, der sank i Sortehavet 14. april.

Her råber en russisk officer ombord i radioen, at skibet har fået ”to huller” og er ved at synke.

Optagelserne stammer fra Ukraines militære kommandocenter i den sydlige del, der omfatter kystregionerne mod Sortehavet.

Ifølge det ukrainske netmedie Ukrainska Pravda, der citerer fra optagelserne, bekræfter indholdet den ukrainske udlægning af historien om sænkningen af Moskva.

Den er, at krigsskibet blev ramt af to ukrainske missiler og derefter sank.

Og det er tilsyneladende det samme, som en officer fra skibet meldte ud i radioen, før skibet gik ned:

- Moskva et: To huller! Propellerne er stoppet! Synker! Slagside!, meldte den ansvarlige kommunikationsofficer på Moskva til en slæbebåd, der forsøgte at komme Moskva til undsætning.

Officeren råbte, at skibet havde fået to træffere under vandlinjen, og havde en slagside på 30 grader.

Skaderne betød ifølge officeren, at det ikke var muligt for Moskva at sejle de slæbebåde, der var på vej ud mod skibet, i møde.

- Vi gør vores bedste for at redde besætningen, tilføjede kommunikationsofficeren ifølge den offentliggjorde optagelse.

En triumf for Ukraine

Sænkningen af Moskva, der var flagskibet i den russiske Sortehavsflåde, var en stor propagandatriumf for det ukrainske militær.

Det ukrainske militær fortalte, at det havde ramt det 186 meter lange skib med to Neptun-missiler, der blev affyret fra land.

En ukrainsk drone, der havde nærmet sig skibet fra en anden retning, havde distraheret skibets forsvarssystemer, så de to missiler uhindret kunne nå frem til deres mål.

Det russiske militær har pure afvist, at Moskva blev sænket af ukrainske missiler. Den russiske forklaring er i stedet, at en brand ombord førte til en eksplosion i skibets ammunitionsdepot.

I første omgang oplyste det russiske militær, at den knap 500 mand store besætning ombord var reddet i god behold.

Senere blev det rettet til, at et besætningsmedlem var omkommet og 27 andre savnet, mens de resterende 396 besætningsmedlemmer var reddet i sikkerhed, oplyste det russiske nyhedsbureau RIA.

Få dage efter Moskva sank, viste den russiske flåde skibets besætning frem ved en parade i havnebyen Sevastopol på den russisk-annekterede Krim-halvø, der er hjemhavn for den russiske Sortehavsflåde.

Paraden var imidlertid ikke nok til at overbevise skeptikere om, at besætningen på Moskva var reddet i god behold.

For ved paraden deltog kun omkring 100 søfolk – mens eksperter anslår, at besætningen ombord på skibet har været på op mod 500 mand.

Et vigtigt mål for Ukraine

Sænkningen af det russiske krigsskib havde stor symbolsk betydning, fordi Moskva i forvejen havde fået en central rolle i en af de helt store myter om den ukrainske modstandskamp.

Nemlig historien om de ukrainske soldater på den lille ø Slangeøen i Sortehavet.

De få soldater på øen nægtede trodsigt at overgive sig til overmagten – der netop var missilkrydseren Moskva – med de bramfri ord:

- Rend mig i røven, russiske krigsskib!

Historien om de ukrainske soldaters frygtløshed blev siden så berømt i Ukraine, at soldaterne blev motiv på et ukrainsk frimærke.