Udland

Sveriges regeringsparti støtter NATO-ansøgning

Europa, Sverige og det svenske folk lever en ny og farlig virkelighed, lød fra den svenske statsminister på et pressemøde.

Det svenske regeringsparti, Socialdemokratiet, har nu formelt besluttet sig for at bakke op om et svensk medlemskab af forsvarsalliancen NATO.

- Vi i Socialdemokratiet anser, at det bedste for Sverige og det svenske folks sikkerhed er, at vi går med i NATO, oplyste den svenske statsminister, Magdalena Andersson, på et pressemøde søndag aften.

Regeringspartiets opbakning til et medlemskab er historisk, og med beslutningen bryder Socialdemokratiet med en over 200 år gammel svensk forsvarspolitik - og med den linje, som den socialdemokratiske kongres har besluttet.

- Det er ingen beslutning, som er truffet let, men vi må forholde os til den virkelighed, som findes. Det er tydeligt, at der findes et før og efter den 24. februar. Europa, Sverige og det svenske folk lever en ny og farlig virkelighed, sigere den svenske statsminister.

I Socialdemokratiets pressemeddelelse fremgår det desuden, at Sverige - hvis landets ansøgning bliver godkendt af NATO - vil tage forbehold mod placering af atomvåben og permanente baser på svensk territorium. Nøjagtig som det er tilfældet med Norge og Danmark.

Flere vil være med i NATO efter russisk invasion

Også fra Finland lød det tidligere søndag, at landet vil søge om et fuldgyldigt medlemskab af NATO.

Det finske parlament skal stemme om ansøgningen mandag, men da der allerede er flertal for et NATO-medlemskab, er der tale om en formsag.

Begge ansøgninger kommer som en direkte konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine.

Fra den svenske statsminister lød det blandt andet på pressemødet, at verden har set Ruslands krig mod Georgien, Ruslands ulovlige annektering af Krim-halvøen og Ruslands invasion af Ukraine.

Men at Rusland også har truet frie og demokratiske lande mod at ansøge NATO om medlemskab, herunder Sverige. Det skete i december og senest i april.

- Vi går nu en fundamentalt anderledes tid i møde. Kreml har vist, at de er beredt på at bruge vold for at opnå deres mål, og at de er villige til at løbe enorme risici, siger Magdalena Andersson.

Kræver enighed blandt alle 30 NATO-lande

Hvis de to lande skal optages i NATO-alliancen, kræver det, at samtlige 30 nuværende NATO-lande støtter en optagelse. Fredag tilkendegav Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, imidlertid, at han ikke ser positivt på en udvidelse af den vestlige forsvarsalliance til at inkludere de to nordiske lande.

Præsident Erdogan har længe beskyldt de nordiske lande, særligt Sverige, for at give ophold til det, der efter Erdogans opfattelse er ekstremistiske kurdiske grupper. Han henviser blandt andet til den militante, kurdiske organisation PKK, som Tyrkiet i årevis har været i konflikt med.

Ifølge TV 2s nordiske korrespondent, Jesper Zølck, vil der dog efter al sandsynlighed blive indgået en aftale med Tyrkiet.

- Vi kan slå to tykke streger under, at Sverige kommer til at ansøge om medlemskab af NATO. Der er et stort flertal bag, og der er ingen klodser, der står i vejen, siger han.