Krigen i Ukraine

Rusland opnår ikke deres strategiske mål, siger Stoltenberg

NATO's generalsekretær mener, Ukraine kan vinde krigen mod Rusland.

Krigen i Ukraine går ikke, som Vladimir Putins regering i Moskva havde planlagt.

Det siger NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde efter weekendens uformelle møde for NATO-landenes udenrigsministre i Berlin.

- De (Rusland, red.) er mislykkedes med at overtage Kyiv, de trækker sig tilbage fra Kharkiv, og den store offensiv omkring Donbas står i stampe. Rusland opnår ikke deres strategiske mål, siger Stoltenberg.

Generalsekretæren mener, at Ukraine kan vinde krigen mod Rusland.

- NATO har hjulpet med at træne Ukraines militær. Vi skal øge vores militære støtte til Ukraine, lyder det fra Jens Stoltenberg, som ikke har deltaget fysisk i møderne i Berlin, da nordmanden er testet positiv for coronavirus.

Finland og Sverige tæt på NATO

Tidligere søndag oplyste Finland, at landet vil indsende en formel ansøgning om fuldgyldigt medlemskab af forsvarsalliancen. Også nabolandet Sverige ventes i de kommende dage at ansøge om medlemskab i NATO.

Fredag sagde Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, at han ikke ser positivt på en optagelse af de to lande i NATO, da Tyrkiet mener, at de nordiske lande huser kurdiske 'terrororganisationer' – herunder PKK.

Alligevel er NATO’s generalsekretær optimistisk - også selvom Sverige og Finlands optagelse kræver, at samtlige 30 NATO-lande støtter det – også Tyrkiet.

- Jeg er sikker på, vi kan behandle bekymringerne, som Tyrkiet har luftet. Når en allieret lufter bekymringer, har vi bevist i NATO, at vi er i stand til at sætte os ned og drøfte tingene, lyder det fra Stoltenberg.

Ruslands reaktion afhænger af våben

Da Rusland 24. februar invaderede Ukraine, var et af motiverne, at russerne en gang for alle ville stoppe den vestlige forsvarsalliances udvidelse mod øst.

Lørdag sagde den russiske viceudenrigsminister Alexander Grushko, at Ruslands reaktion på Finlands og Sveriges ventede NATO-medlemskab vil afhænge af, hvilke våben den vestlige alliance placerer i de to lande.

- Hvis NATO opsætter atomvåben tæt på Ruslands grænser, vil Moskva træffe lignende foranstaltninger. Rusland har ingen fjendtlige intentioner over for Finland og Sverige, sagde viceudenrigsminister Grushko ifølge nyhedsbureauet RIA.

"Direkte" samtale med Putin

Senere lørdag havde Finlands præsident, Sauli Niinistö, og Ruslands ditto, Vladimir Putin, en telefonsamtale, som den finske leder beskriver som “direkte og lige til sagen”.

Samtalen mellem de to ledere blev afholdt “uden tilspidsning”, skriver Sauli Niinistö på Twitter og i en pressemeddelelse.

Ifølge det russiske nyhedsbureau RIA sagde Putin til den finske præsident, at opgivelse af neutralitet og et NATO-medlemskab for Finland vil være "en fejltagelse".

Han tilføjede, at det kunne få negativ indvirkning på forholdet mellem de to lande.