Udland

NATO: Vi kan overvinde Tyrkiets modstand mod udvidelse

Den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, siger, at NATO kan optage Finland og Sverige lynhurtigt.

NATO-landene er overbeviste om, at de kan overvinde Tyrkiets skepsis og indvendinger mod en udvidelse af alliancen med Finland og Sverige.

Det siger NATO's vicegeneralsekretær, Mircea Geona, ved et Nato-udenrigsministermøde i Berlin.

- Tyrkiet er en vigtig allieret, og der er tale om et medlemsland, som har udtrykt bekymringer, som vil blive håndteret af venner og allierede, siger Geona, mens alliancen forbereder en historisk udvidelse i Norden efter Ruslands invasion af Ukraine.

Fokus på Finland og Sverige

Udenrigsministermødet i den tyske hovedstad lørdag og søndag for de 30 medlemslande har i høj grad fokus på Finland og Sverige, som inden for få dage ventes at søge om at blive optaget som fuldgyldige medlemmer.

Den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, siger, at NATO er parat til en hurtig ratificering af et finsk og et svensk medlemskab.

– Nato bliver endnu stærkere, hvis de kommer med. Og vi må gøre det klart, at vi stiller sikkerhedsgarantier hurtigt. Der må ikke være nogen mellemfase eller gråzone, hvor deres status er uklar, siger Baerbock.

Hun understreger, at der må være tale om en meget hurtig proces.

Nyt strategisk koncept

Udenrigsministrene fra Sverige og Finland er også til stede under mødet.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, er indbudt til søndagens møder for at briefe NATO-landene om udviklingen i Ukraine og Nato's støtte til landet.

Udenrigsministrene skal også tale om et første udkast til et nyt strategisk koncept for Nato omkring alliancens basale militære doktrin. Denne skal ifølge planen vedtages ved et NATO-topmøde i Madrid sidst i juni.

- Vi er enige om, at vi fortsat må hjælpe Ukraine og skubbe Rusland ud.

Det siger den britiske udenrigsminister, Liz Truss, som har pointeret, at præsident Vladimir Putin må tilføjes et "eftertrykkeligt nederlag i Ukraine".

- Rusland må inddæmmes, og en sådan aggression må aldrig ske igen, sagde hun tidligere under møderne i Tyskland, hvor hun også udtalte, at "Putin ydmyger sig på den internationale scene".