Udland

- Mange kvinder vil ikke have styrken til at føde deres voldtægtsmands barn

Nyheden om, at USA’s Højesteret er klar til at fjerne retten til fri abort, førte lørdag til demonstrationer i hundredvis af byer i USA.

Vrede. Frygt. Chok.

Følelserne er umulige at overse foran kongresbygningen i Oklahoma City, hovedstaden i delstaten Oklahoma.

Ligesom flere end 450 andre steder i USA var der lørdag demonstration imod det flertal i USA’s Højesteret, der ser ud til at ville afskaffe retten til abort.

- Det er helt klart skræmmende, siger en af arrangørerne, 23-årige Anna Artz, til TV 2.

For hende er frygten meget konkret og personlig.

Skal være døden nær

To gange er en graviditet gået galt, så Anna Artz har været nødt til at få en abort. Både et udskrab og en medicinsk abort.

Men fordi hun bor i Oklahoma, hvor guvernøren tirsdag underskrev landets strengeste abortlovgivning, vil den behandling, hun har fået, være ulovlig, hvis hun får brug for den igen.

Og det er der høj risiko for, at hun gør.

- Min fertilitetslæge har sagt, at jeg har 45 procents risiko for, at det sker igen, hvis jeg bliver gravid, siger Anna Artz, der er gift og længe har været i fertilitetsbehandling for at blive gravid.

Efter de nye regler ville hun først lovligt kunne få en abort igen, når det ikke-levedygtige foster bragte hendes liv i fare.

For eksempel hvis hun var tæt på at forbløde, eller hvis der gik betændelse i livmoderen.

Ulovligt selv ved voldtægt eller incest

Det er blandt andet derfor, at hun kæmper for retten til abort i landets mest “pro-life” stat.

De nye regler gør det nemlig ulovligt for læger og sygeplejersker at udføre stort set alle typer aborter.

De kan straffes med ti års fængsel og op til 700.000 kroner i bøde at udføre en abort efter omkring 6. graviditetsuge. På det tidspunkt har langt de færreste opdaget, at de er gravide.

Selv ved incest eller voldtægt vil det være ulovligt.

- Der er så mange ofre for voldtægt, der ikke er stærke nok til at bære deres voldtægtsmands barn i ni måneder, siger Anna Artz.

- Jeg tror, mange vil ende med at tage deres liv.

Først hvis kvindens liv er i overhængende fare vil en abort være lovlig i Oklahoma. Men hvad det præcis vil sige fremgår ikke af loven.

Derfor har nonprofitorganisationen Planned Parenthoods abortklinikker sat aborterne på pause i deres klinikker, ligesom det skete i Texas tidligere i år.

Hun stod foran abortklinikkerne og bad for kvinderne

Det er hårdt at være kvinde i Oklahoma, siger Anna Artz.

- Man er meget på tæerne, mens man venter på, hvilken rettighed de tager fra en næste gang, siger Anna Artz.

Det overrasker faktisk også hende, at hun står på trappen til kongresbygningen foran flere hundrede demonstranter med skilte, der i takt råber: “Vores krop, vores valg!”

Hun voksede nemlig op i en konservativ katolsk familie.

Som pige og ung kvinde var Anna Artz en af dem, der stod foran abortklinikker og bad for de kvinder, der hastede forbi dem for at få afbrudt en graviditet.

- Det fik mig til at føle mig mere kristen og from end alle andre. Jeg tænkte, at de her kvinder bare fik en abort efter et engangsknald og ikke tænkte over konsekvenserne.

Skammer sig i dag

Men hendes egne oplevelser med abort fik hende til at indse, at det var forkert, og at hun var nødt til at gøre noget.

- Det fik mig til at reflektere over, hvad det var, jeg gjorde. Jeg tror, jeg fik dem til at føle sig forkerte, ildesete og slet ikke velkomne, siger Anna Artz.

Faktisk skammer hun sig over det, fortæller hun:

- Det gik op for mig, at kvinder ikke får aborter for sjov. Det er ikke sjovt eller nemt. Jeg havde brug for det af medicinske grunde. Andre har det måske, fordi de ikke har råd til endnu et barn. Eller måske fordi præventionen fejlede. Men i sidste ende er det op til alle selv at tage den beslutning, siger Anna Artz.

- Jeg ved, at det reddede mit liv.

Hendes mor er dog stadig klart imod abort.

Ville også anbefale datter at føde sin voldtægtsmands barn

På telefonen forklarer Anna Artz’ mor, Kim Bolton, at moderens liv og helbred også er det eneste, der kan retfærdiggøre en abort.

- Kan jeg lide det? Nej, men mit barns sundhed er afgørende for mig, siger hun på telefonen.

- Barnet var allerede dødt, så det var et spørgsmål om at sikre, at min datter var sund og måske kunne blive gravid igen.

Hvad med abort efter voldtægt eller incest?

- Det går jeg ikke ind for. Jeg mener også, at de børn har ret til at blive født og måske komme i familiepleje eller blive adopteret, siger Kim Bolton.

Hvad hvis din datter Anna blev voldtaget?

- Så ville jeg sige: “Giv barnet til mig”. Jeg ville hjælpe hende, siger Kim Bolton og uddyber:

- Børn er dyrebare. Vi vælger ikke alle, hvordan vi kommer til verden, men jeg vil vædde med, at vi for det meste er glade for at være her.

Kim Bolton fortæller, at hun var alenemor til sine tre døtre, men at hun ikke fortryder "en eneste nats pinsler", mens hun passede to jobs for at forsørge dem.

- Hvis jeg havde taget en anden beslutning, havde jeg ikke haft dem. De er alle tre fænomenale kvinder. De har givet mig så meget glæde, og jeg kan ikke forestille mig livet uden dem.

Har kun talt rigtigt om det én gang

Anna Artz og hendes mor har kun for alvor talt om abortemnet én gang, hvor datteren blev meget følelsesladet. De respekterer begge den andens holdning, men ønsker ikke ikke at gøre hinanden kede af det.

Så de undgår begge at tale om det.

- Jeg er glad for, at min mor er sikker på den beslutning, hun traf, siger Anna Artz og tilføjer:

- Det var hendes valg. Hun er en fantastisk mor, og jeg er glad for, at hun havde valget. Det er bare det, jeg ønsker, at alle skal have.