Udland

Kim Jong-un advarer om stor ulykke efter flere feber-dødsfald

Nordkorea er et af de eneste lande i verden, som ikke - så vidt vides - har vaccineret mod coronavirus. Flere har ellers tilbudt deres hjælp.

I landet, der indtil torsdag ikke officielt havde haft et eneste tilfælde af coronavirus eller dødsfald som følge af covid-19, advarer Nordkoreas leder, Kim Jong-un, nu om, at en stor ulykke har ramt landet.

Det skriver flere internationale medier, herunder The Guardian, BBC og Sky News.

Ulykken er, at 27 personer ifølge det statslige nyhedsbureau KCNA siden slutningen af april er døde som følge af feber af en uidentificeret oprindelse.

- Spredningen af den ondartede epidemi er den største ulykke, der har ramt vores land siden grundlæggelsen, lød det fra den nordkoreanske leder til et hastemøde i det regerende Arbejderparti, oplyste KCNA fredag.

Søndag er dødstallet steget til 42, skriver The Guardian.

Det kan være tegn på, at Nordkorea vil tage mod hjælp, siger ekspert

Torsdag indrømmede styret i Pyongyang for første gang smittetilfælde i landet, siden pandemien brød, og fredag lød det, at en person var død af covid-19. Samtidig beordrede Kim Jong-un en national nedlukning.

Ifølge KCNA er 280.810 personer i karantæne, og lørdag lød det ifølge BBC, at over en halv million mennesker i Nordkorea har haft febersymptomer, herunder 174.440 nye tilfælde fredag.

Men ordene Sars-CoV-2, covid-19 eller coronavirus bliver stadig ikke nævnt som årsagen bag de mange febertilfælde. Og Nordkorea har indtil nu officielt afvist andres lande tilbud om hjælp til at få befolkningen vaccineret mod coronavirus.

Men det kan ifølge Aidan Foster-Carter, der er en ekspert i nordkoreanske forhold fra det britiske universitet i Leeds, måske ændre sig nu.

- Halvdelen af befolkningen er fejlernæret - andre sygdomme som tuberkulose bliver et problem. Jeg ved virkelig ikke, hvor det her ender. Jeg tror, at Kim Jong-un bliver nødt til at bede om hjælp. Og jeg tror måske, at gå ud i offentligheden er første skridt mod netop det, siger Aidan Foster-Carter til Sky News.

Ifølge eksperten er Nordkorea kun et af to lande i verden som ikke officielt og så vidt vides har vaccineret mod coronavirus. Det andet land er Eritrea, der ofte bliver kaldt "Afrikas Nordkorea".

Nordkorea gør som Kina, men...

Nordkorea forsøger sig som Kina med strenge nedlukninger af hele byer, men i for eksempel Shanghai er det svært for kineserne at stoppe spredningen af Omikron-varianten.

Det på trods af, at Kina har kastet alt, hvad de kan komme i tanke om, ind i kampen mod coronavirus, siger professor Ben Cowling, der er epidemiolog ved Universitet i Hongkong, til BBC.

Og det er nemlig ikke tilfældet i Nordkorea, hvor sundhedsvæsenet ifølge eksperter er forældet og nærmest ikke eksisterende udenfor Pyongyang.

- I Nordkorea bliver det meget vanskeligt at stoppe dette. Jeg ville være meget, meget bekymret på det her tidspunkt, siger han.

Omikron-varianten B.2, som spredte sig med lynets hast i Danmark i starten af det nye år, skaber lige nu stigende smitte i mange lande, herunder i USA, Kina og flere andre asiatiske lande. Hvorfor det er tilfældet, kan du læse her.

Det er uvist, hvilken coronavariant der står bag smittespredningen i Nordkorea.