Udland

Gerningsmand livestreamede skyderi – nu tager streamingtjeneste afstand

Angrebet blev sendt live på spilstreamingtjenesten Twitch. Tjenesten har efterfølgende fjernet og forsøgt at bremse al deling af videoen.

Borgere er rystede efter at en 18-årig mand natten til søndag dansk tid skød og dræbte ti personer i Buffalo i den amerikanske delstat New York.

Angrebet fandt sted foran et supermarked, og manden er efterfølgende blevet anholdt.

Amerikaneren Grady Lewis opholdt sig foran supermarkedet, da episoden fandt sted. Til AP siger han, at han hørte flere skud.

- Han skød både udenfor og inde i butikken. Jeg hørte mindst 20 skud, fortæller Grady Lewis.

Efterforskes som hadforbrydelse

På en pressekonference oplyste den lokale sherif og en FBI-agent, at skyderiet efterforskes som "en hadforbrydelse", samt at det tilsyneladende var "racistisk motiveret".

Borgmesteren i Buffalo, Byron Brown, har samtidig oplyst, at den formodede gerningsmand havde "rejst i timevis" fra et uoplyst sted for at gennemføre angrebet.

Grady Lewis så manden ankomme til gerningsstedet og overværede politiet arrestere manden.

- Han lagde sig ned på sine hænder og knæ. Han tog sine hænder bag på ryggen, og de arresterede ham, rapporterer Grady Lewis.

Men også mange andre kunne følge med, da angrebet fandt sted. Den 18-årige mand livestreamede nemlig episoden på internettet på spilstreamingtjenesten 'Twitch'.

I en udtalelse understreger streamingtjenesten, at de er "knuste" over at høre om skyderiet.

Samtidig understreger streamingtjenesten, at de tager afstand fra, at deres platform bruges til formål som disse, og at de har slettet videoen fra deres hjemmeside.

- Vores tanker går til de berørte over tragedien. Twitch har en nultolerance-politik mod vold af nogen form og arbejder på hurtigt at reagere på alle hændelser. Brugeren er blevet suspenderet fra vores tjeneste, og vi træffer alle nødvendige foranstaltninger, herunder overvågning af alle konti, der streamer den slags indhold, lyder det fra en talsperson fra Twitch.

Inspireret af tidligere angreb

Gerningsmanden havde specifikt valgt Buffalo, fordi der er mange sorte indbyggere, og han var inspireret af gerningsmanden i New Zealand, der i 2019 skød 51 muslimer i byen Christchurch. Det fortæller Celina Liv Danielsen, der er TV 2s korrespondent i New York.

- New Yorks politi har sagt, at de vil have ham dømt for overlagt mord, og at de undersøger, om han kan blive dømt for terrorparagraffer, siger hun.

Gerningsmanden havde specifikt valgt Buffalo, fordi der er mange sorte indbyggere, og han var inspireret af gerningsmanden i New Zealand, der i 2019 skød 51 muslimer i byen Christchurch. Det fortæller Celina Liv Danielsen.

Foruden de ti dræbte skulle tre andre være såret i forbindelse med skyderiet. To af de sårede er i kritisk tilstand.

Manden har nægtet sig skyldig i overlagt drab. Han står nu til at blive dømt på livstid, hvilket er den hårdeste straf, man kan få i New York.