Udland

Finland vil søge om medlemskab af NATO

Mandag skal det finske parlament stemme om ansøgningen, men det anses som en formsag, da der allerede er flertal for et NATO-medlemskab.

Finland vil ansøge om et fuldgyldigt medlemskab af forsvarsalliancen NATO.

- Finland vil formelt søge om optagelse i den militære alliance, siger præsident Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin søndag på et pressemøde.

Ansøgningen kommer som en direkte konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine.

Det kan tage op til 12 måneder at blive optaget i forsvarsalliancen, da alle NATO-landenes parlamenter skal godkende medlemskabet.

Mandag skal det finske parlament stemme om ansøgningen, men det anses som en formalitet, da der allerede er flertal for et NATO-medlemskab.

Svensk udmelding ventes søndag

I Sverige forventes der i løbet af søndag aften en officiel melding fra regeringen om, hvorvidt man ønsker optagelse i NATO eller ej.

Sveriges udenrigsminister Ann Linde sagde sent lørdag aften, at der kan gå op til et år, før et medlemskab af NATO er en realitet - derfor vil landet være sårbart og have brug for sikkerhed i den periode.

Udenrigsministrene fra NATO-landene og Sverige og Finland er i weekenden samlet til et uformelt møde i Berlin.

Her fortsætter de søndag drøftelserne om krigen i Ukraine og et eventuelt medlemskab til Sverige og Finland.

Tyrkiet er kritisk

NATO-landet Tyrkiet udtalte sig forud for mødet lørdag i Berlin kritisk om et medlemskab til de to lande.

Præsident Erdogan har længe beskyldt de nordiske lande, særligt Sverige, for at give ophold til det, der efter Erdogans opfattelse er ekstremistiske kurdiske grupper. Han henviser blandt andet til den militante, kurdiske organisation PKK, som Tyrkiet i årevis har været i konflikt med.

Til trods for Tyrkiets udmelding forventer den danske udenrigsmininister Jeppe Kofod (S) stadig at alle NATO-lande - inklusive Tyrkiet - byder Finland og Sverige velkommen i alliancen. Det siger ministeren til TV 2.

Ruslands reaktion afhænger af våben

Da Rusland 24. februar invaderede nabolandet Ukraine, var et af motiverne, at russerne en gang for alle ville stoppe nabolandets planer om at søge optagelse i NATO.

Lørdag sagde den russiske viceudenrigsminister Alexander Grushko, at Ruslands reaktion på Finlands og Sveriges ventede NATO-medlemskab vil afhænge af, hvilke våben den vestlige alliance placerer i de to lande.

- Hvis NATO opsætter atomvåben tæt på Ruslands grænser, vil Moskva træffe lignende foranstaltninger. Rusland har ingen fjendtlige intentioner over for Finland og Sverige, siger viceudenrigsminister Grushko ifølge nyhedsbureauet RIA.

"Direkte" samtale med Putin

Senere lørdag havde Finlands præsident, Sauli Niinistö, og Ruslands ditto, Vladimir Putin, en telefonsamtale, som den finske leder beskriver som “direkte og lige til sagen”.

Samtalen mellem de to ledere blev afholdt “uden tilspidsning”, skriver Sauli Niinistö på Twitter og i en pressemeddelelse.

Ifølge det russiske nyhedsbureau RIA sagde Putin til den finske præsident, at opgivelse af neutralitet og et NATO-medlemskab for Finland vil være "en fejltagelse".

Han tilføjede, at det kunne få dårlig indvirkning på det russisk-finske forhold.

- Der er ingen trusler mod Finlands sikkerhed, sagde Putin.