Rusland invaderer Ukraine

USA har fem dage til at vedtage gigantisk hjælpepakke – ellers går det ud over ukrainerne

Én politiker har modsat sig hjælpepakken. Han frygter, at den vil forværre inflationen i USA yderligere.

Kongressen i USA har travlt i disse dage.

Senest om fem dage skal de amerikanske politikere nemlig have stemt en hjælpepakke på hele 40 milliarder dollars igennem. Lykkes det ikke, går det hårdt ud over støtten til det krigshærgede Ukraine.

Det oplyser John Kirby, talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon:

- 19. maj er den dag, vi virkelig begynder at få problemer med at sende nye ting ind (i Ukraine, red.), uden at yderligere autoriteter først skal godkende det (..) Muligheden for frit at tilbyde vores hjælp bliver med andre ord indskrænket.

Men én mand har gjort det svært for hjælpen at nå frem til ukrainerne i tide.

Frygter indvirkning på inflationen

Den milliarddyre hjælpepakke skal både give Ukraine militær og økonomisk hjælp, ligesom der også er penge afsat til den globale fødevaremangel på grund af krigen.

Vi kan ikke redde Ukraine ved at køre den amerikanske økonomi i sænk

Rand Paul, senator fra Kentucky

I hjælpepakken på 40 milliarder dollars - svarende til cirka 285 milliarder kroner - er der desuden afsat penge til genopbygning af amerikanske våben i Ukraine. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Men en enkelt senator fra Kentucky har nu gjort det stort set umuligt for politikerne at nå at sende hjælp til ukrainerne inden deadline. Den konservative republikaner Rand Paul frygter nemlig, at den enorme økonomiske hjælp til Ukraine vil forværre den stigende inflation i USA, som er præsident Joe Bidens topprioritet i øjeblikket.

Desuden mener han, at der mangler et større overblik over, hvad pengene skal bruges til. Før det nægter han at give sit samtykke til, at hjælpepakken kan komme til afstemning i Senatet.

- Uanset hvor sympatisk årsagen er, er min ed til den nationale sikkerhed for USA. Vi kan ikke redde Ukraine ved at køre den amerikanske økonomi i sænk, lyder det fra Rand Paul.

Hjælpepakken svarer til cirka en procent af hele landets budget og er den største politisk besluttede pakke i USA i næsten to årtier.

Ifølge CNN betyder Rand Pauls beslutning, at hjælpepakken først kan blive en realitet i næste uge – tidligst.

- Vi vil gerne have godkendelsen inden tredje uge af denne måned, så vi kan fortsætte vores uafbrudte strøm af hjælp og assistance ind i Ukraine. Så selvfølgelig vil vi fortsætte med at opfordre Senatet til at arbejde så hurtigt som muligt, har John Kirby fra Pentagon sagt efter senatorens aversion imod pakken.

Seks milliarder mere end i hele 2019

Med den nye hjælpepakke vil den samlede amerikanske hjælp til Ukraine under krigen lyde på knap 54 milliarder dollars.

Det inkluderer en tidligere hjælpepakke på 13,6 milliarder dollars fra marts.

Det samlede beløb svarer til seks milliarder mere, end USA brugte på hele dets udenrigs- og militærbistand i 2019.

Oprindeligt havde Joe Biden bedt politikere i Kongressen om 33 milliarder dollars. Den endelige hjælpepakke lyder som nævnt på 40 milliarder. Det ventes, at Rand Pauls indvending mod den kan trumfes ved hjælp af politiske procedurer.