Rusland invaderer Ukraine

Ukraine har med stor sandsynlighed vundet kampen om Kharkiv, siger tænketank

Millionbyen Kharkiv har været vigtig for russerne siden invasionens start, men meget tyder på, at Ukraine har vundet slaget.

Ukraine har nu med stor sandsynlighed vundet kampen om Kharkiv.

Det vurderer den amerikanske tænketank Institute for the Study of War i en ny krigsopdatering.

I opdateringen lyder det, at ukrainske tropper er lykkedes med at gøre det samme i Kharkiv, som de gjorde i hovedstaden Kyiv i begyndelsen af april – nemlig at bremse russerne i at omringe og overtage byen for derefter at jage dem væk.

Forbindelsesby

Spørger man Anders Puck Nielsen, orlogskaptajn og militæranalytiker, er Kharkiv en by, som russerne oprindeligt troede, de ville få lettere ved at overtage.

Det skyldes blandt andet, at millionbyen er placeret kun 40 kilometer fra den russiske grænse og måske kan siges at være en by i den "russiskvenlige del af Ukraine", fortæller han.

Det viste sig imidlertid at blive noget sværere end først antaget.

- Nu er russerne så blevet skubbet så langt væk fra byen, at de ikke længere har muligheden for at angribe den med artilleri på daglig basis som tidligere, siger Anders Puck Nielsen.

Og det begynder ifølge militæranalytikeren at tegne første skridt af et mønster med en større ukrainsk modoffensiv, netop som vi også har set det ske i Kyiv.

- Russerne begyndte på samme måde at miste håbet om at komme i artillerirækkevidde i Kyiv, og når man ikke kan det, kan det hele være lige meget, og man kan begynde at trække sine styrker tilbage, siger han.

Desuden er der en vigtig detalje omkring Kharkiv-området, der gør byen til en særligt stor prioritet for Ukraine – der løber vigtige forsyningslinjer ikke mange kilometer øst for storbyen, som russerne har benyttet sig af under krigen.

- Det begynder at være sådan, at ukrainerne snart kan ramme de forsyningslinjer med deres artilleri, og derfor er modoffensiven større end bare spørgsmålet om Kharkiv selv, siger Anders Puck Nielsen.

Det er blandt andet jernbanelinjen i den russiske garnisonsby Belgorod, der er en af de vigtigste russiske forsyningslinjer til fronten i det nordlige Donbas ved byen Izium. En linje, som også Institute for the Study of War vurderer, at ukrainerne nu vil forsøge at forstyrre.

"Gode nyheder"

Siden invasionens begyndelse 24. februar har Kharkiv været plaget af voldsomme missilangreb, store ødelæggelser og mange dødsfald blandt civile.

Men i de seneste dage har kampene altså ændret karakter i området omkring Kharkiv.

Selv kalder Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, det, der sker i storbyen lige nu, for "gode nyheder":

- Besætterne bliver gradvist skubbet væk. Jeg er taknemmelig for vores forsvar, som holder skansen og viser overnaturlig styrke for at skubbe angribernes hær ud, sagde han onsdag i denne uge.

Ifølge det britiske forsvarsministerium er tilbageslaget i Kharkiv endnu et tegn på, at det ikke er lykkedes Rusland at indtage de større ukrainske byer, hvor de ellers havde forudset mindre modstand fra befolkningen.

Sådan lød det tidligere på ugen i en af ministeriets daglige efterretningsopdateringer.