Rusland invaderer Ukraine

Telefonsamtalen var "uden tilspidsning", men budskabet blev det stik modsatte af, hvad Putin ønsker

En samtale mellem Finlands og Ruslands præsidenter udmøntede sig til Putins hovedpine. Finland står fast - de vil være med i NATO.

To lande har stjålet noget af verdens opmærksomhed i øjeblikket, og Rusland har blikket stift rettet mod dem.

Finland og Sverige er nu få teknikaliteter fra at opnå medlemskab af forsvarsalliancen NATO, og det er historisk. Lørdag havde Finlands præsident, Sauli Niinistö, og Ruslands ditto Vladimir Putin en telefonsamtale, som den finske leder beskriver som “direkte og lige til sagen”.

Men indholdet af samtalen blev historisk dårligt nyt for Rusland og Putin.

En udramatisk samtale

Ruslands aggressive invasion af Ukraine har skubbet til sikkerhedspolitikkens tektoniske plader og har nu ført de to nordiske lande tættere på at vriste sig ud af deres mangeårige alliancefrihed.

I Putins øjne vil NATO altså efter alt at dømme snart udvide sig yderligere i retning mod Rusland, og det er det stik modsatte udfald af, hvad han ønsker.

Samtalen mellem de to ledere blev afholdt “uden tilspidsning”, skriver Sauli Niinistö på Twitter og i en pressemeddelelse.

I meddelelsen står der, at Niinistö gentog et synspunkt, som han først tilvejebragte tilbage i 2012:

At alle uafhængige lande maksimerer deres egen sikkerhed.

- Dette er også, hvad der sker nu. Ved at tilslutte sig NATO styrker Finland dets egen sikkerhed og påtager sig sit ansvar, står der i pressemeddelelsen.

Siden krigens udbrud i Ukraine 24. februar i år har spørgsmålet om NATO-medlemskab for både Finland og Sverige været højt på dagsordenen.

Finland deler 1340 kilometers grænse med Rusland, og det har skabt usikkerhed i befolkningen.

Tidligere på året viste en meningsmåling, at mere end 50 procent af Finlands befolkning mente, at landet bør ansøge om medlemskab i alliancen.

Putin: Det ville være en fejl

Finland har været alliancefrit siden grundlæggelsen af NATO 4. april 1949, og i årenes løb har landet for det meste været udmærket tilfreds med ikke at være en del af NATO.

Det er ikke et spørgsmål om penge, for Finland bruger allerede 1,96 procent af dets BNP på forsvaret, hvilket er mere end Danmarks bidrag på 1,41 procent og bagateller fra NATOs krav om 2 procent.

Den finske præsident løfter i pressemeddelelsen ikke sløret for hans russiske modparts bemærkninger under telefonsamtalen.

Men ifølge det russiske statsmedie RIA var de misfornøjede.

Det ville være “en fejl”, hvis Finland opgiver sin alliancefrihed, skulle Putin have sagt ifølge RIA og citeret af Reuters.

Et russisk modsvar har allerede gjort sin entre. Rusland besluttede fredag at skrinlægge strømforsyningen til finnerne - ifølge Rusland på grund af betalingsvanskeligheder.

Den finske elnetsoperatør, Fingrid, manede dog til ro. Man skal ikke frygte mangel på el, lød det fredag, da Rusland kun står for omkring 10 procent af Finlands elforbrug.

Pressemeddelelsen fra den finske præsident understreger, at håbet stadig er, at Finland og Rusland kan fortsætte fremtidig dialog på en professionel facon. Men budskabet står klart - at Finland vil fortsætte færden mod et medlemskab i NATO.