Rusland invaderer Ukraine

Russerne står ifølge ukrainerne og briterne i stampe trods intense angreb

- Vi har gennem telefonaflytninger forstået, at en hel russisk bataljon har afvist at angribe, fordi de ser, hvad der sker, siger guvernør i Luhansk.

Der udkæmpes intense kampe i Ukraines østlige Donbas-region, hvor de russiske styrker er koncentreret uden at have gjort betydelige fremskridt.

EU har optrappet den militære støtte til Ukraine betydeligt, og der er i disse dage stort fokus på Finlands og Sveriges skridt frem mod et fuldgyldigt medlemskab af Nato.

- Ukrainske styrker har forhindret det russiske militær i at krydse en flod og omringe byen Sievjerodonetsk, siger Serhiy Gaidai, som er guvernør i regionen Luhansk.

Ifølge Gaidai udkæmpes der "hårde kampe" på grænsen til Donetsk, og han mener, russerne har mistet mange soldater og meget udstyr.

- Vi har gennem telefonaflytninger forstået, at en hel russisk bataljon har afvist at angribe, fordi de ser, hvad der sker, siger han.

Bekræfter store russiske tab

Fotos fra luften viser dusinvis af ødelagte pansrede køretøjer på bredden ved Siverskyi Donets-floden og ødelagte pontonbroer.

Det britiske forsvarsministerium bekræfter, at russerne har lidt store tab, efter ukrainerne med succes forhindrede dem i at krydse floden.

- Det er stærkt risikabelt at forsøge at krydse en flod i fjendtlige omgivelser, og det viser, hvilket pres de russiske befalingsmænd i området er underlagt om at gøre fremskridt i det østlige Ukraine, hedder det i en skriftlig opdatering fra forsvarsministeriet.

Ministeriet vurderer også, at det ikke er lykkedes de russiske styrker at gøre nogle nævneværdige fremskridt, selv om de har koncentreret deres enheder i netop det østlige Ukraine.

I henhold til de seneste vurderinger fra det amerikanskbaserede Institut for Krigsstudier vil præsident Vladimir Putin formentligt forsøge at annektere besatte områder i det sydlige og østlige Ukraine i de kommende måneder.

I de seneste dage har været rapporter om, at det lokale styre i den ukrainske region Kherson agter at bede Rusland om, at hele området bliver gjort til en del af Rusland.

Kherson ligger ved udmundingen til Sortehavet. De russiske styrker oplyste i april, at de havde sikret sig kontrol over hele området.

Regionen ligger strategisk vigtigt. Den udgør en del af landforbindelsen til halvøen Krim, som Rusland annekterede i 2014 fra Ukraine.

Men i Kyiv siger den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, at "den gradvise befrielse af Kharkiv-regionen viser, at vi ikke efterlader nogen til fjenden".

- Selvfølgelig husker vi hver eneste by og hvert samfund, der stadig er under besættelse, sagde den ukrainske leder og nævnte den store havneby Mariupol, hvor der fortsat er ukrainske enheder skjult inde på det gigantiske stålværk Azovstal.