Rusland invaderer Ukraine

NATO skal diskutere tyrkisk skepsis over for svensk og finsk medlemskab

Ifølge TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede er det kommet bag på de andre NATO-lande, at Tyrkiet pludselig er skeptisk over for en mulig udvidelse.

Lørdag mødes udenrigsministrene fra NATO-landende samt fra Sverige og Finland til et uformelt møde i Berlin.

Det sker, efter at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, fredag tilkendegav, at han ikke ser positivt på en udvidelse af den vestlige forsvarsalliance til at inkludere de to nordiske lande.

Flere NATO-lande har ellers udtrykt sig positivt om en udvidelse med Sverige og Finland, men hvis de to lande skal optages i alliancen, kræver det, at samtlige 30 NATO-lande støtter det – herunder også Tyrkiet.

Præsident Erdogan har længe beskyldt de nordiske lande, særligt Sverige, for at give ophold til det, der efter Erdogans opfattelse er ekstremistiske kurdiske grupper. Han henviser blandt andet til den militante, kurdiske organisation PKK, som Tyrkiet i årevis har været i konflikt med.

- Lige nu følger vi udviklingen omkring Sverige og Finland, men det er ikke noget, vi ser positivt på. Skandinaviske lande huser terrororganisationer, og medlemmer af PKK DHKPC gemmer sig i Sverige og Holland. De deltager desuden i disse landes parlamenter, og det kan vi ikke se positivt på, siger Erdogan ifølge Reuters.

Kommer bag på Finland og Sverige

Erdogans skepsis over for udvidelsen af NATO er ikke noget, hverken Sverige eller Finland er stødt på i deres samtaler med Tyrkiet. Det siger de to landes udenrigsministre.

- Vi har en rigtig god og konstruktiv relation, og man har ikke fremført sådan noget her over for os. Heller ikke NATO’s ambassadør eller nogen af de 30 medlemslande har tidligere fremført noget lignende. Så jeg håber, vi vil kunne tale sammen, hvis vi vælger at søge om medlemskab, siger Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, til det svenske nyhedsbureau TT.

Samme toner lyder fra den svenske udenrigsministers finske kollega, Pekka Haavisto.

- Vi må tage én ting ad gangen, men jeg har haft nogle rigtig gode samtaler med min tyrkiske modpart, premierminister Cavusoglu. Tyrkiet har givet udtryk for deres positive holdning til Finland i de drøftelser, siger udenrigsminister Haavisto ifølge Reuters.

Ruslands reaktion afhænger af våben

Ifølge TV 2s sikkerhedspolitiske korrespondent, Lotte Mejlhede, som dækker dagens NATO-møde i Berlin, har det overrasket de andre NATO-lande, at Tyrkiet fredag tilkendegav deres skepsis over for et muligt svensk og finsk medlemskab.

- Tyrkiet har hverken på militært eller diplomatisk niveau rejst det her som et problem i alle de uger, hvor det kun er gået i én retning – at Finland og Sverige ville nærme sig NATO. Derfor er Tyrkiets udmelding kommet bag på alle, fortæller Lotte Mejlhede.

Da Rusland 24. februar invaderede nabolandet Ukraine, var et af motiverne, at russerne en gang for alle ville stoppe nabolandets planer om at søge optagelse i NATO.

Lørdag siger den russiske viceudenrigsminister Alexander Grushko, at Ruslands reaktion på Finlands og Sveriges ventede NATO-medlemskab vil afhænge af, hvilke våben den vestlige alliance placerer i de to lande.

- Hvis NATO opsætter atomvåben tæt på Ruslands grænser, vil Moskva træffe lignende foranstaltninger. Rusland har ingen fjendtlige intentioner over for Finland og Sverige, siger viceudenrigsminister Grushko ifølge nyhedsbureauet RIA.