Rusland invaderer Ukraine

Her kommer vendepunktet i krigen, siger ukrainsk efterretningschef

Generalmajoren påstår, at ukrainerne kender russernes planer, "næsten før de er lavet".

Han har før haft ret i sin forudsigelse, og nu kommer han med endnu én.

Britiske Sky News har netop talt med chefen for Ukraines militære efterretningstjeneste, generalmajor Kyrylo Budanov, om krigens udvikling. Og her kommer han med flere opsigtsvækkende udtalelser.

For mens kampene bølger frem og tilbage mellem de ukrainske og russiske styrker, øjner majorgeneralen en afslutning:

Krigen når et vendepunkt i anden halvdel af august, lyder Budanovs vurdering.

Kampene vil slutte ved årets udgang

Historien har tidligere vist, at Kyrylo Budanov har styr på sine efterretninger. Således forudså han, hvornår Rusland ville indlede invasion, vel at mærke på et tidspunkt, hvor andre i den ukrainske regering udtrykte offentlig skepsis.

- Jeg er optimistisk, siger han fra sit kontor i Ukraine.

Et kontor, som Sky News beskriver som "mørkt og proppet med krigs- og spionageudstyr, sandsække stablet foran vinduerne, maskingeværer i bunker på gulvet og et overskydende riffelmagasin på hans skrivebord, der bliver brugt som papirvægt.

Ydermere vurderer Kyrylo Budanov, at de fleste aktive kamphandlinger vil være afsluttet ved årets udgang. Og så kommer han med et løfte:

- Som resultat vil vi forny den ukrainske kontrol i alle de territorier, som vi har mistet, inklusive Donbas og Krim-halvøen, lyder det fra majorgeneralen

- Vi ved alt om vores fjender

Årsagen til, at Kyrylo Budanov forudser et vendepunkt i august, uddyber han også.

Generalmajoren forklarer, at Ruslands taktik ikke har ændret sig på trods af dets skifte mod øst. Samtidig lider landet store tab. I samme ombæring vil Budanov dog ikke forholde sig til de ukrainske tabstal.

Han mener dog, at Ukraine altid er et skridt foran:

- Vi ved alt om vores fjende. Vi kender deres planer, næsten før de er lavet, siger Kyrylo Budanov.

For selvom Europa, ifølge generalmajoren, ser Rusland som en stor trussel, hvis aggression landene frygter, så ser Ukraine anderledes på det.

- Vi har bekæmpet Rusland i otte år, og vi kan sige, at denne meget omtalte russiske magt er en myte, lyder det fra efterretningschefen.

Russerne har lidt store tab

I interviewet fortæller Kyrylo Budanov, at de russiske styrker er blevet presset tilbage til grænsen omkring landets næststørste by Kharkiv, og at et nyligt angreb mod landets styrker længere mod syd ved floden Donets har forårsaget betydelig skade.

Ifølge Kyrylo Budanov har russerne lidt store tab – både i forhold til mandskab og materiel. Desuden beskriver han, hvordan mange soldater forlod deres udstyr, da de ukrainske angreb fandt sted.

Rusland har gennem krigen ændret deres målsætninger flere gange, og i øjeblikket er fokusset rettet mod den østlige og sydlige del af Ukraine. Her møder de massiv modstand, der kun har resulteret i mindre fremskridt.

Samtidig er ukrainerne nu begyndt at lave modangreb, hvilket tilføjer russerne yderligere hovedpiner.

Ikke mindst ved Kharkiv, som Ukraine nu med stor sandsynlighed har vundet tilbage, vurderer den amerikanske tænketank Institute for the Study of War i en ny krigsopdatering.

Fredag beskrev tidligere analytiker for Forsvarets Efterretningstjeneste Jacob Kaarsbo, hvordan tredje fase af krigen nu er i gang. Med Ukraine i offensiven.