Udland

- De her babyer bliver suget ud, de bliver aborteret med kemikalier, deres hoveder bliver knust

I hele USA er der lørdag planlagt demonstrationer til støtte for retten til abort. Også i Oklahoma, der netop har indført USA's strammeste lovgivning.

Shelbey Rogers virker som en mild og høflig kvinde, som hun står og taler med den bevæbnede sikkerhedsvagt foran nonprofitorganisationen Planned Parenthoods abortklinik i Oklahoma City.

Hun kender ham og de fleste andre vagter på byens abortklinikker, for hun kommer her hver fredag.

Vi er i staten, der ifølge guvernøren nu har den strammeste abortlovgivning i USA. Siden han tirsdag underskrev den såkaldte “hjerteslagslov”, har så godt som alle aborter været strengt ulovlige i staten. Men Shelbey Rogers og hendes gruppe er stadig ikke tilfredse.

Langt fra.

Mens hun snakker med vagten, der både har pistol og ekstra magasiner i sit bælte, åbner den skudsikre dør sig bag ham. En ung mand haster ud med en ung kvinde i hospitalsuniform i hånden.

- Du er nødt til at erkende din synd, siger Shelbey Rogers til hende, mens de smyger sig bag om sikkerhedsvagten og ud mod deres parkerede bil.

Da kvinden i hospitalsuniformen slipper mandens hånd for at sætte sig ind i bilen, slår hun nærmest undskyldende ud med armene:

- Jeg følger også Jesus, siger hun på vej ind i bilen.

- Abort er mord, svarer Shelbey Rogers.

"Deres hoveder bliver knust"

Ligesom resten af gruppen af børn, kvinder og en enkelt mand mener hun nemlig, at den nye lov, der bliver kaldt USA’s strengeste, slet ikke går langt nok.

Den kriminaliserer nemlig “kun” aborter, efter der kan måles hjerteslag, altså omkring graviditetens 6. uge.

- Vi mener, at livet begynder ved undfangelsen, så abort er mord. Du kan aldrig retfærdiggøre mord. De her babyer bliver suget ud, de bliver aborteret med kemikalier. Deres hoveder bliver knust. Det er bare virkeligheden, siger Shelbey Rogers til TV 2.

Derfor skal mødrene kunne retsforfølges for mord, hvis de slår deres ufødte fostre ihjel. Ligesom hvis de slog et voksent menneske ihjel, mener hun.

Så sent som i denne uge forsøgte republikanske politikere i Louisiana at indføre lovgivning, så også kvinderne, der får lavet en abort, kan straffes. Det blev dog stemt ned, men det viser, at Shelbey Rogers og gruppen foran klinikken ikke er alene med idéen.

Hun går ud af døren hjemmefra hver fredag omkring klokken halv syv om morgenen for at forsøge at få de kvinder og mænd i tale, som haster ind eller ud af byens to abortklinikker.

Som regel går gruppen, der har mødt hinanden på Facebook og foran abortklinikkerne, efterfølgende ud og spiser frokost.

Lægerne og sygeplejerskerne er mål for den nye lov

Klinikkerne har indtil denne uge haft ekstra travlt, fordi nabostaten Texas også har indført “hjerteslagslovgivningen”.

Den nye lov har gjort det så godt som umuligt at få en abort i nabostaten, fordi hvem som helst nu kan sagsøge læger, sygeplejersker eller andre, der hjælper kvinder med at afbryde en graviditet, hvis ikke moderens liv er i fare.

Men nu er det også slut med at assistere kvinderne i Oklahoma.

Lægerne risikerer op til ti års fængsel og bøder på omkring 700.000 kroner. Den nye lov bliver udfordret ved domstolene, men det kommer ifølge eksperter ikke til at gøre nogen forskel, hvis Højesteret ender med at gøre alvor af at rulle retten til fri abort tilbage.

Derfor er der lørdag planlagt store demonstrationer over hele USA.

Lyn-analyse

Abort-spørgsmålet kommer til at definere USA og amerikansk politik i lang tid fremover. Meget tyder på, at Højesteret vil lade de enkelte stater vedtage deres egen lovgivning på området.

Det vil skærpe den kløft, der i forvejen er mellem de konservative og liberale amerikanere.

Det bliver et land, hvor det i halvdelen af staterne vil være så godt som umuligt at få foretaget en abort, mens det i den øvrige halvdel af landet vil være tilladt at få foretaget abort langt senere end det er lovligt i Danmark - så sent i graviditeten, at der er tale om at slå et levedygtigt foster ihjel.

Selvom Oklahomas nye lov muligvis er grundlovsstridig, har Planned Parenthood sat aborterne i klinikken på pause.

Det tror Shelbey og resten af gruppen foran klinikken dog ikke på. De er sikre på, at der stadig bliver foretaget aborter bag de afskærmede vinduer. Derfor fortsætter de med at anråbe dem, der besøger klinikken, som de sammenligner med koncentrationslejren Auschwitz.

- Mange af dem, der kommer, er så bange. De ved ikke, hvad de skal gøre ved det, siger Shelbey Rogers.

Nogle gange lykkes det gruppen at få de gravide kvinder eller deres mænd i tale. Ofte græder og beder de sammen, fortæller nogle fra gruppen. Enkelte bliver overtalt til at lade graviditeten fortsætte, og så gør gruppen, hvad de kan for at hjælpe.

De planlægger babyshowers, køber modermælkserstatning og hjælper med at køre de gravide til lægekonsultationer, lyder det.

Men som regel bliver det kun til råbene foran klinikken.

Tirrell Brown er en af dem, der er blev råbt efter

Da TV 2 senere forlader klinikken, fortæller vores Uber-chauffør tilfældigvis, at han er en af dem, der har været på den anden side af folk som Shelbey Rogers råb.

- Det er noget, jeg aldrig kommer til at glemme, siger Tirrell Brown, der i dag kører Uber mellem sine opgaver som bilvasker og klargøringsmand.

For to år siden, mens han gik på universitet og boede på kollegie, blev hans nu ekskæreste gravid. Hun var 21, og han var 22. De var “unge og dumme” og kunne ikke overskue konsekvenserne af at sætte et barn i verden. Derfor besluttede de sig for at få en abort.

Mens hun fik foretaget aborten, ventede Tirrell Brown udenfor i sin bil. Han kunne høre protesterne fra omkring 12 mennesker uden for hegnet til klinikkens parkeringsplads.

- De råbte, at jeg ville ende i helvede for at bringe hende til aborten. De råbte, jeg ikke skulle lege Gud og alle sådan nogle forfærdelige ting, siger han.

Han fortæller, at han følte sig skyldig, og at han aldrig før havde skammet sig, som han gjorde den dag.

- Vi går så meget tilbage i det her land. Nu har folk ikke mulighed for at træffe en beslutning, der er bedst for dem selv, siger Tirrell Brown, der selv er den ældste af ni søskende.

- Jeg er ked af det på den yngre generations vegne. Jeg frygter for de mennesker, der har brug for hjælp og nu ikke kan få den.

Selv ikke voldtægt kan retfærdiggøre en abort

Men muligheden for abort skulle de aldrig have haft, hvis man spørger Shelbey Rogers foran Planned Parenthood.

- Vi har vendt Gud ryggen. Vore hjerter er blevet hårde. Vi ser livet i livmoderen som noget besværligt, siger hun.

Heller ikke graviditeter, der er resultat af voldtægt eller incest er i hendes øjne nok til at retfærdiggøre en abort. Og der er hun og resten af gruppen enige med guvernøren. Kun hvis moderens liv er i fare, tillader de nye regler abort.

- Selv hvis jeg bliver voldtaget, giver det ikke mig retten til at slå et andet menneske ihjel, siger en af de andre kvinder i gruppen.