Rusland invaderer Ukraine

Nu rammes Putins ekskone og hans påståede kæreste af sanktioner

I alt er syv personer med tætte personlige forbindelser til Putin og fem forretningsfolk underlagt de nye sanktioner.

Storbritannien varsler fredag nye sanktioner målrettet den russiske præsident, Vladimir Putins, finansielle netværk.

Heriblandt russerens ekskone, flere familiemedlemmer og den kvinde, som menes at være Putins kæreste.

- Vi afdækker og går efter det lyssky netværk, der understøtter Putins luksuslivsstil, og strammer skruestikken om hans inderkreds, siger den britiske udenrigsminister, Liz Truss, i en erklæring fredag.

Avisen The Guardian skriver, at de nye sanktioner vil betyde, at de omfattede personer vil få fastfrosset deres værdier, og at de vil blive underlagt et rejseforbud.

Det er de seneste af en i forvejen lang række af sanktioner mod Rusland og russiske statsborgere som følge af krigen i Ukraine.

I forbindelse med et udenrigsministermøde for G7-landene i Tyskland fredag fortæller Liz Truss, at hun vil opfordre verdens ledere til at fortsætte med at lægge pres på Vladimir Putin ved at pålægge Rusland endnu flere sanktioner.

- Vi vil fortsætte med at indføre sanktioner på alle dem, som hjælper og tilskynder Putins aggression, indtil Ukraine sejrer, udtaler Liz Truss.

Ekskonen straffes

Af de personer, som nævnes i de nye sanktioner, er syv personer angivet som familiemedlemmer og fem angivet som forretningsfolk, der fungerer som bidragsydere til Putins livsstil.

- Putin er afhængig af sit netværk af familie, barndomsvenner og udvalgt elite, som har nydt godt af hans styre, og som til gengæld støtter hans livsstil. Deres belønning er indflydelse på den russiske stats anliggender, der går langt ud over deres formelle positioner, skriver den britiske regering i fredagens erklæring.

Familiemedlemmerne omfatter fætteren Igor Putin, dennes søn, Roman Putin, nevøen Mikhail Shelomov samt Mikhail Putin, der også menes at have familiære bånd til den russiske præsident.

Sanktionerne rammer desuden ekskonen Ljudmilla Sjkrebneva, som Putin var gift med i 30 år og har 2 børn sammen med.

Sjkrebneva og Putin blev skilt i 2014, men ifølge de britiske myndigheders begrundelse for sanktionerne har hun siden dengang "draget fordel af fordelagtige forretningsforbindelser med statsejede enheder og udvist betydelig uforklarlig rigdom".

Parrets døtre er tidligere også blevet pålagt sanktioner af USA.

De sidste to på briternes nyeste sanktionsliste er Alina Kabaeva og dennes bedstemor, Anna Zatseplina.

Kabaeva er tidligere elitegymnast, og så er hun på rygtebasis i årevis blevet anset for at være Vladimir Putins kæreste.

Putins kæreste

Siden Alina Kabaeva lagde gymnastikskoene på hylden, har hun fungeret som succesfuld forretningskvinde, og hun er i dag bestyrelsesformand for National Media Group, der menes at være Ruslands største privatejede medievirksomhed.

Men det er hendes påståede tætte forhold til Ruslands præsident, der har fået hende på sanktionslisten.

Hun står opført under listen af familiemedlemmer, og briterne bemærker, at hun "siges at have et tæt personligt forhold til Putin".

Allerede 24. april skrev The Wall Street Journal på baggrund af unavngivne amerikanske embedsmænd, at USA har målt og vejet muligheden for at indføre sanktioner mod Vladimir Putins påståede hemmelige kæreste.

Rygterne om deres affære har floreret i årevis, og efterretningstjenester mener sågar, at Putin og 39-årige Kabaeva sammen har mindst tre børn.

Alligevel har hun indtil nu undgået de internationale sanktioner. Ifølge flere eksperter fordi man var bange for fra starten at gå for tæt på Putin og forværre forholdet til Rusland unødigt.

Snart kan flere sanktioner dog være på vej mod Alina Kabaeva, da tv-stationen CNN i sidste uge rapporterede, at hun også står på udkastet til en ny sanktionsliste fra EU.