Udland

Israelsk politi angriber begravelsesoptog for dræbt journalist

Journalist Shireen Abu Akleh arbejdede for Al Jazeera og blev dræbt under en israelsk aktion i byen Jenin på den besatte Vestbred.

Israelsk politi var fredag mødt op til begravelsesoptoget for den dræbte palæstinensisk-amerikanske journalist Shireen Abu Akleh i det besatte Østjerusalem.

Adskillige videoer viser, hvordan politi stiller sig i vejen for kistebæringen og samtidig bliver ramt af enkelte kasteskyts, hvorefter de går til angreb mod optoget og i sidste ende de personer, der bærer kisten.

Dræbt i flygtningelejr

Shireen Abu Akleh var journalist for den Qatar-baserede TV-station Al Jazeera, som hun havde arbejdet for i 25 år og særligt dækket de besatte områder på Vestbredden.

Onsdag blev 51-årige Shireen Abu Akleh skudt og dræbt under en israelsk militæroperation i en flygtningelejr i byen Jenin på Vestbredden.

Ifølge Al Jazeera og de palæstinensiske myndigheder blev Sherin Abu Akleh ramt af skud i hovedet fra israelske styrker, mens hun bar både hjelm og skudsikker vest med et tydeligt pressemærkat på.

Fra Israels side var den første udmelding, at en palæstinenser stod bag drabet, men siden er forklaringen ændret til, at man ikke for nuværende kan konkludere, hvem der affyrede det dræbende skud.

Også hendes producer, Ali Samoudi, blev ramt af skud i ryggen ved episoden. Han har fortalt til nyhedsbureauet AP, at der hverken var militante eller civile i området, da den lille gruppe af journalister blev ramt af skud. Han afviser samtidig Israels oprindelige forklaring om, at palæstinensere skulle stå bag.

Det er de palæstinensiske myndigheder, der har stået bag obduktionen af Shireen Abu Akleh. Samtidig har Israel har foreslået en fælles undersøgelse af drabet og adgang til den dræbende kugle, et ønske de palæstinensiske myndigheder har afvist.

Fjernede flag fra rustvogn

Tusinder var mødt op for at vise deres sympati med Shireen Abu Akleh, da hendes kiste skulle bæres fra et hospital i Østjerusalem, hvor urolighederne opstod, til en kirkegård i byen, hvor hun blev født.

Israelske sikkerhedsstyrker ville ikke tillade, at kisten blev eskorteret af et optog, hvorfor de stillede sig i vejen, skriver Reuters.

Ifølge CNN valgte familien efterfølgende ikke at bære kisten til begravelsen til kirkegården, men i stedet køre den med bil – noget det israelske politi gik med til.

Da kisten blev transporteret derfra, viser videoer, hvordan israelsk politi fjernede flag fra rustvognen, da den forlod hospitalet.

Efterfølgende havde tusinder samlet sig ved begravelsen i Østjerusalem.

Lederen af det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas, har sagt, at han vil tage drabet på Abu Akleh til Den Internationale Krigsforbryderdomstol.

I Jenin, hvor drabet på Shireen Abu Akleh fandt sted, er kampe mellem palæstinensiske militante og israelske sikkerhedsstyrker taget til. Fredag blev en israelsk soldat dræbt af skud, mens to palæstinensere er i kritisk tilstand, skriver Haaretz.

Kan øge spændinger

Ifølge TV 2-korrespondent Steffen Jensen er der en stor frygt for, at dagens begivenheder kun øger spændingerne mellem de stridende parter, der er eskaleret de seneste måneder.

Her er flere israelere blevet dræbt i terrorangreb enten begået af arabiske israelere eller palæstinensere.

Samtidig er langt flere palæstinensere blevet dræbt i gengældelsesaktioner, uden det har fået nævneværdig mediedækning. Derfor er Shireen Abu Akleh's død en særlig mulighed for at rette fokus mod konflikten, forklarer Steffen Jensen.

- Det er ikke bare begravelsen af en journalist, vi er vidne til. Det er en national politisk markør og noget, som alle forsøger at få mest muligt politisk ud af lige nu.

- Derfor er hendes død noget helt særligt, og noget israelerne frygter kan føre til en eskalering af konflikten, siger Steffen Jensen.