En svensk NATO-ansøgning medfører ikke russisk angreb, fastslår rapport – ministre er mere usikre

Et væbnet angreb på Sverige kan ifølge svenske ministre ikke udelukkes, hvis ansøgningen til NATO sendes afsted.

En ny svensk NATO-rapport konkluderer, at en svensk ansøgning om medlemskab i forsvarsalliancen vil have en konfliktdæmpende effekt i Nordeuropa.

Dertil vurderes det i rapporten, der er udarbejdet i samarbejde mellem den svenske regering og alle partierne Riksdagen, at Sverige ikke vil blive udsat for et konventionelt russisk militærangreb som straf.

Det skriver det svenske medie SVT på baggrund af rapporten og et pressemøde lørdag med landets udenrigsminister og forsvarsminister i spidsen.

Tilbageholdende ministre

Men politikerne er på pressemødet mere nølende end rapportens konklusioner.

- Et væbnet angreb på Sverige kan ikke udelukkes, siger udenrigsminister Ann Linde ifølge SVT og bakkes op af forsvarsminister Peter Hultqvist:

- Hvis Sverige vælger at søge om NATO-medlemskab, så er der en risiko for reaktioner fra Rusland. I overgangsperioden er det vigtigt, at Sverige får sikkerhedsgarantier fra en række allierede, siger han.

Parløb med Finland

Som ventet indeholder analysen ikke nogen direkte anbefalinger om, hvorvidt Sverige bør gå ind i NATO eller ej.

Men søndag skal Socialdemokraterne ledet af statsminister Magdalena Andersson afgøre, hvordan partiet stiller sig i forhold til medlemskab.

Indtil nu har Sverige i lighed med Finland officielt været neutralt. Men i begge lande har NATO-debatten taget en ny drejning efter Ruslands invasion af Ukraine 24. februar.

Regeringerne i de to lande har meldt ud, at de arbejder tæt sammen i den aktuelle proces om mulige ansøgninger om NATO-medlemskab, og torsdag hed det i en fælles erklæring fra landenes ledere, at Finland bør tilslutte sig NATO som fuldgyldige medlemmer.

Spørgsmålet er nu, om samme melding vil lyde fra Sverige.

Tirsdag besøgte den britiske premierminister, Boris Johnson, både Sverige og Finland for at garantere dem sikkerhed i den usikre periode, indtil en eventuel NATO-ansøgning er godkendt af alle medlemslande.

- Vi er urokkelige og utvetydige i vores støtte til både Sverige og Finland. Og underskrivelsen af disse sikkerhedserklæringer er et symbol på de evigtvarende garantier mellem vore lande, lød det fra Johnson under et pressemøde med Sveriges statsminister.

Det stod ikke helt klart, hvad sikkerhedsaftalen indeholder, konstaterede svenske SVT. Men den britiske premierminister var omhyggelig med at fortælle, at briterne ville "levere hjælp", hvis Sverige skulle blive udsat for en trussel udefra i perioden op til et egentligt medlemskab af NATO.

Det vil også gælde, hvis Sverige vælger at holde sig uden for NATO.

- Jeg er sikker på, at Storbritannien vil støtte enhver retning, som Sverige beslutter sig for, og vi vil være så nyttige og støttende, som vi kan, siger han.