Rusland invaderer Ukraine

Ekspert om Tyrkiets NATO-melding: Et storpolitisk spil på den store klinge

Tyrkiet er presset fra flere sider, siger militæranalytiker Steen Kjærgaard.

Tyrkiet kan blokere for, at Sverige og Finland bliver medlemmer af NATO.

Men den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans skarpe melding om tyrkisk modstand mod at NATO optager de to lande, er i højere grad led i et storpolitisk spil.

Sådan lyder analysen fra Steen Kjærgaard, militæranalytiker ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet.

- Det her er et storpolitisk spil på den store klinge, siger Steen Kjærgaard.

Den tyrkiske præsident kom med sin skarpe melding om den mulige optagelse af Sverige og Finland i NATO efter fredagsbønnen i Istanbul.

- Vi følger udviklingen i Sverige og Finland, men vi har ikke en positiv opfattelse af denne sag, lød det fra Erdogan, da han talte med journalister efter fredagsbønnen.

Erdogan hævder blandt andet, at medlemmer af den kurdiske organisation PKK, som Tyrkiet betragter som en terrororganisation, skjuler sig i Sverige med de svenske myndigheders vidende.

Et indenrigspolitisk signal

Men i Sverige og Finland betragter man Erdogans modstand som et mindre bump på vejen, siger TV 2s nordiske korrespondent, Jesper Zølck.

- Den analyse, der kommer fra eksperterne, er, at det er et indenrigspolitisk signal fra Erdogan, og at det hele nok skal løse sig, siger korrespondenten.

På papiret kan Tyrkiet blokere for optagelsen af Finland og Sverige i NATO.

- NATO er et mellemstatsligt anliggende mellem stater, hvor alle stater har en stemme. I NATO træffes beslutninger i enstemmighed, så i sidste ende vil Tyrkiet kunne blokere for svensk og finsk optagelse, da også et medlemskab kræver enstemmighed, siger Sten Kjærgaard.

Men Recep Erdogans melding skal ses i et andet perspektiv, påpeger han.

- Når Erdogan melder sådan ud, skal det ses i det lys, at han er presset fra flere sider. På den ene side er Tyrkiet meget glad for at være medlem af NATO, men på den anden side har han en stor interesse i at have og bevare et godt forhold til Rusland, siger Steen Kjærgaard.

Tyrkiet producerer våben på licens

Det sidste skyldes blandt andet, at Tyrkiet - til NATO-landenes store fortrydelse - har købt et meget avanceret luftforsvarssystem af Rusland, og at Tyrkiet desuden har en helt konkret økonomisk interesse i et godt forhold til Rusland.

- Tyrkiet er gode til selv at producere våben på licens, så på den måde vil et godt forhold til russerne også kunne løfte den tyrkiske økonomi. Men Erdogan er nødsaget til at balancere på en knivsæg i det her spørgsmål, siger Steen Kjærgaard.

Han anser det for usandsynligt, at Tyrkiet i sidste ende vil blokere for Sverige og Finlands optagelse i NATO.

- Det mest sandsynlige er, at Tyrkiet vælger at afstå fra at stemme. Det kan man vælge at gøre. Det er ikke det samme som at stemme imod, siger Steen Kjærgaard.

Mødes med tyrkisk udenrigsminister i Berlin

I både Finland og Sverige tager man da også umiddelbart Erdogans melding relativt roligt.

- Vi har brug for tålmodighed i sådan en proces. Det sker ikke på én dag. Lad os tage et skridt ad gangen, siger den finske udenrigsminister, Pekka Haavisto, fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Haavisto siger også, at han lørdag mødes med sin tyrkiske kollega, Mevlüt Cavusoglu, i Berlin, skriver Reuters.

De to ministre mødes i den tyske hovedstad i forbindelse med et uformelt NATO-møde. Også den svenske udenrigsminister, Ann Linde, har bekræftet at hun skal mødes med sin tyrkiske kollega i Berlin.

Den finske udenrigsminister siger også, at Tyrkiet ikke tidligere har udtrykt modstand mod finsk medlemskab af NATO - og den samme melding kommer fra den svenske udenrigsminister.

- Jeg og min tyrkiske kollega mødtes i forgårs, da vi deltog i samme møde i Marrakesh (i Marokko, red.). Vi havde et bilateralt møde for nogle uger siden og diskuterede en eventuel svensk ansøgning om NATO-medlemskab. Den tyrkiske regering har ikke fremført denne type budskaber direkte til os, skriver Ann Linde i en skriftlig kommentar til det svenske nyhedsbureau TT.