Coronavirus

USA og Europa runder grumme corona-milepæle

Mens millioner er døde med coronavirus på verdensplan, har Nordkorea officielt registreret sit første smittetilfælde.

Flagene stod torsdag på halvt ved Det Hvide Hus og andre offentlige bygninger i USA.

Anledningen var, at præsident Joe Biden ville markere det, han kalder en ”tragisk milepæl”: En million amerikanere døde med coronavirus.

Det er flere, end der bor i storbyer som San Francisco og Seattle. Det er også flere amerikanere, end der døde i Første Verdenskrig, Anden Verdenskrig, Koreakrigen og Vietnamkrigen tilsammen, skriver ABC News.

Da USA i maj 2020 ramte de første 100.000 dødsfald, dedikerede avisen New York Times en hel forside til navne på pandemiens ofre. Efter 500.000 dødsfald i februar 2021 kaldte Joe Biden det en ”hjerteskærende milepæl”.

Nu er det tal fordoblet, og i den forbindelse opfordrer præsidenten til at stå sammen som nation om at mindes de døde. Det gør han med et billede, han ofte har brugt til at illustrere pandemiens ofre: Tomme stole i amerikanske hjem.

- En million tomme stole omkring middagsbordene. Hver eneste er et uerstatteligt tab. Hver eneste efterlader en familie, et samfund og en nation, der for evigt er forandret af denne pandemi, lyder det i en udtalelse fra Joe Biden.

Grum europæisk milepæl

Samtidig rundede Europa i denne uge også en ”grum milepæl”, skriver Verdenssundhedsorganisationen WHO’s europæiske kontor torsdag i en pressemeddelelse.

To millioner personer er nu bekræftet døde med coronavirus i WHO’s europæiske region.

Tallene er godt nok faldende, men er fortsat for høje og minder os om, at corona stadig er en ”dræbervirus”, især for de uvaccinerede og særligt sårbare, står der i pressemeddelelsen.

I Danmark har Statens Serum Institut torsdag registreret 6271 coronadødsfald i alt. Det defineres som personer, der er døde, inden for 30 dage efter at de testede positive for coronavirus.

Også Nordkorea har nu nået en form for corona-milepæl.

Over to år inde i pandemien har landet officielt registreret sit første smittetilfælde. Sent torsdag aften er også det første dødsfald med coronavirus registreret i Nordkorea. Det skriver Reuters på baggrund af meldinger fra nordkoreanske statsmedier.

15 millioner døde i verden

Ifølge WHO havde Nordkorea i slutningen af 2020 udført 13.259 tests for coronavirus uden at påvise et eneste smittetilfælde.

Myndighederne betragter også landets første officielle tilfælde som en ”alvorlig national nødsituation”, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er ifølge statsmediet KCNA fast besluttet på at standse enhver spredning med øget grænsekontrol og nedlukninger over hele landet.

På verdensplan har WHO registreret 6,26 millioner dødsfald. Men reelt kan pandemien have været langt mere dødbringende, når man gør det op i personer, der er døde med sygdommen, og personer, der er døde som følge af pandemiens indvirkning på sundhedssystemer og samfund, især i fattige lande.

For nylig estimerede WHO, at omkring 14,9 millioner mennesker er døde som konsekvens af pandemien mellem 1. januar 2020 og 31. december.