Rusland invaderer Ukraine

Rusland melder om første civile dødsfald – presset på deres grænser stiger, siger ekspert

Tidligere under krigen har der været mystiske storbrande på russisk territorie.

For første gang har en russisk civilperson mistet livet som resultat af ukrainsk beskydning over grænsen. Det oplyser russiske myndigheder ifølge CNN.

Dødsfaldet skal være sket i byen Belgorod, der ligger omkring ti kilometer fra den ukrainske grænse, og som også tidligere har været i mediernes søgelys efter mystiske storbrande på olie- og ammunitionsdepoter.

Ukraine har hverken be- eller afkræftet angrebet, og derfor er det vigtigt at tage nyheden med de rette forbehold, påpeger Steen Kjærgaard, der er major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

For meldingen om det civile dødsfald kan være opspind og godt brændstof til russernes udlægning af ukrainernes brutalitet, lyder det.

- Men ud fra et militærstrategisk udgangspunkt ville det give rigtig god mening at angribe i Rusland og sætte sig på deres terræn, siger han til TV 2.

Svækker russernes vinderchancer

Steen Kjærgaard hæfter sig ved, at et øget ukrainsk modpres tæt på den russiske grænse og Belgorod tvinger Putin til at flytte tropper fra Donbas-regionen og op til området omkring Kharkiv for at forsvare egne grænser.

- Det vil forringe russernes chance for at vinde i Donbas. Det er en kæmpe gevinst, hvis Ukraine nu kan true dem oppe ved Kharkiv-området, lyder det fra Steen Kjærgaard.

Kharkiv og Belgorod ligger omkring halvanden times kørsel fra hinanden på hver sin side af grænsen.

Vigtigheden af at flytte tropperne skyldes ifølge Steen Kjærgaard især russiske jernbaner 20-30 kilometer fra grænsen, som "forsyner hele operationen i Donbas-området". Og den forsyningskæde skal – set med russiske briller – helst ikke angribes af ukrainere fra Kharkiv-området.

- Det ville være meget vanskeligt for Rusland at forholde sig til, hvis den forsyningskæde blev skåret over. Uden forsyninger stopper krig i løbet af kort tid, siger han.

Inden for krigens regler

Også Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, forudser, at russerne kan blive nødt til at afsætte flere styrker til at beskytte eget land.

Særligt grundet de nylige meldinger om, at det er lykkedes ukrainerne at skubbe russiske positioner tilbage i Kharkiv-regionen.

Vi kan bare se en masse, der sprænger i luften og går i stykker inde i Rusland

Anders Puck Nielsen, militæranalytiker

Puck Nielsen tror faktisk allerede, at forflytningen er i gang. For presset stiger på Ruslands territorium, mener han, og derfor finder han også den russiske melding om angrebet og det civile dødsfald troværdigt.

- Det er også helt lovligt, så længe Ukraine skelner mellem civile og militære mål. Og selv hvis man er gået efter et militært mål, men rammer en civil, er det inden for krigens regler, siger han.

Anders Puck Nielsen finder det sandsynligt, at Ukraine har angrebet ind over grænsen i omkring en måned med droner og helikoptere, og han hæfter sig blandt andet ved de tidligere eksplosioner på brændstofdepoter i Belgorod.

- Det giver god mening, at Ukraine også prøver at ramme nogle af de russiske forsyningslinjer og logistikpunkter. Og her spiller Belgorod en afgørende rolle, siger han.

Syv personer såret

Militæranalytikeren medgiver, at der ikke har været de store ukrainske indrømmelser i forbindelse med angreb på russisk territorium.

- De er gode til at fejre sejre i Ukraine, mens de ved angreb i Rusland underspiller og afviser at kommentere. Men vi kan bare se en masse, der sprænger i luften og går i stykker inde i Rusland, siger Anders Puck Nielsen.

Og det har højst sandsynligt en særlig årsag, at det skorter på bekendelser. Det kan nemlig styrke Putins grundlag for at mobilisere flere russiske tropper til krigen, mener han.

Ifølge guvernøren i Belgorod, Vjatjeslav Gladkov, er syv personer blevet såret i det ukrainske angreb, hvor en civil skulle være død.

Det oplyser han på beskedtjenesten Telegram, hvor han også skriver, at 17 husstande og 6 biler er beskadiget.

- Ruder blev smadret på en skole, et posthus og i en butik. Vi vil gendanne alt så hurtigt som muligt, skriver guvernøren.