Udland

Finsk præsident og statsminister vil have medlemskab af NATO

En officiel finsk ansøgning om medlemskab i forsvarsalliancen er nu meget tæt på.

Finland skal søge om medlemskab af forsvarsalliancen NATO.

Sådan lyder konklusionen torsdag fra både den finske præsident, Sauli Niinistö, og landets statsminister, Sanna Marin.

- NATO-medlemskab vil styrke Finlands sikkerhed. Som medlem af NATO vil Finland styrke hele Forsvarsalliancen. Finland skal ansøge om NATO-medlemskab som en hastesag, oplyser de i en fælles pressemeddelelse.

Med udmeldingerne tager Finland nu et stort skridt nærmere en officiel ansøgning om NATO-medlemskab, som ventes at kunne komme så tidligt som i næste uge.

Først skal beslutningen dog også godkendes af det finske parlament, Rigsdagen, hvilket ventes at blive en formsag.

- Vi håber, at de nødvendige skridt, der stadig skal tages for at træffe denne beslutning, vil blive taget hurtigt inden for de nærmeste dage, udtaler Niinistö og Marin.

Lyn-analyse

Vi er vidne til, at et land, som i årtier har holdt sig forholdsvist neutralt, nu sort på hvidt ønsker et NATO-medlemskab. Det er historisk, og det er historie, som Ruslands præsident, Vladimir Putinv i den grad selv har været med til at skrive. Optagelsesprocessen kan komme til at gå forholdsvis hurtigt, men den er nødt til at ske efter forskrifterne, ellers sender NATO et signal til andre lande, at det er nemt at blive medlem. Jeg vil formode, at meget af processen kan være overstået, allerede når vi når frem til det store NATO-topmøde i Madrid i slutningen af juni.

Ruslands invasion ændrede alt

Et NATO-medlemskab vil betyde, at Finland mister landets neutrale status.

Finnerne har indtil nu stået uden for alliancen sammen med Sverige, men i begge lande er der de seneste måneder sket et markant skifte i holdningen til NATO – ikke mindst efter Ruslands invasion af Ukraine – og der er nu opbakning blandt befolkningerne til at søge medlemskab.

Sanna Marin har tidligere udtalt, at invasionen "ændrede den sikkerhedspolitiske situation på en måde, hvor der ikke er en vej tilbage".

En rapport udarbejdet til det finske parlament når frem til samme konklusion, og den vurderer samtidig, at Finlands og Sveriges optagelse i NATO vil øge stabiliteten i Østersøregionen på længere sigt.

Medie: Sverige melder snart ud

Regeringerne i de to lande har meldt ud, at de arbejder tæt sammen i den aktuelle proces om mulige ansøgninger om NATO-medlemskab, og der ventes også at komme en udmelding fra Sverige inden for kort tid.

Den svenske avis Expressen erfarer torsdag, at den svenske regering arbejder på at få detaljerne på plads over de kommende dage, og at en ansøgning om NATO-medlemskab vil blive sendt afsted allerede på mandag.

Når Finland og Sverige som ventet har afleveret deres ansøgninger, indledes der en proces, hvor landene skal godkendes af NATO's nuværende 30 medlemmer. Det kan normalt tage et års tid, men forventningen er, at det i Sveriges og Finlands tilfælde kan gøres hurtigere.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen, har reageret på udmeldingerne fra Finlands præsident og statsminister, som hun ser som et stærkt signal.

- Danmark vil selvfølgelig byde Finland hjertelig velkommen i NATO. Det vil styrke NATO og vores fælles sikkerhed. Danmark kommer til at gøre alt for en hurtig optagelsesproces efter den formelle ansøgning, udtaler hun.

Tirsdag besøgte den britiske premierminister, Boris Johnson, både Sverige og Finland for at garantere dem en sikkerhed i den usikre periode, indtil en eventuel NATO-ansøgning er godkendt af alle medlemslande.