Rusland invaderer Ukraine

Billeder viser smadrede russiske broer over vigtig flod

Det har vist sig at være et logistisk mareridt for Rusland at krydse de ukrainske floder, og russerne er flere gange blevet stoppet af ødelagte broer.

På de 11 uger, som krigen i Ukraine i skrivende stund har varet, er ukrainerne blevet særdeles kyndige i at sprænge broer i luften.

Flere gange har det ukrainske militær haft held med at ødelægge strategisk vigtige broer rundt om i landet for at stoppe russerne i at forcere yderligere terræn.

Og nu er det lykkedes igen. Inden for de seneste 24 timer har Ukraine to gange stoppet russernes forsøg på at krydse Siverskyi Donets-floden i Luhansk-regionen ved at sprænge to såkaldte pontonbroer i luften.

Det skriver CNN, der har verificeret satellitbilleder fra efterretningsfirmaet BlackSky, der viser en ødelagt russisk bro over floden.

Ifølge udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator og senioranalytiker i Tænketanken Europa, Jacob Kaarsbo, er ødelæggelserne endnu et tegn på, at Ukraine er ved at have stoppet den russiske offensiv i Donbas.

Og det er også en markering af, at tredje fase i krigen så småt er påbegyndt.

Krigens fase tre

Hvor fase to handlede for Rusland om at erobre Donbas-regionen, handler fase tre i stedet om, hvordan russerne kommer til at tackle et nederlag. For de kommer ikke til at erobre mere af Donbas, er Jacob Kaarsbo overbevist om.

- De er begyndt at trække styrker op mod nord, hvor ødelæggelserne af broerne skete, og det tyder jo på, at de ikke kan få det til at hænge sammen mere, siger han til TV 2.

Det russiske militær har dog længe ikke kunnet få det til at fungere, når det kom til at krydse floder rundt om i Ukraine.

Det har nemlig vist sig at være et logistisk mareridt for Rusland at nå over floderne. Og i mere fjerntliggende områder eller på steder, hvor broer i forvejen er blevet sprængt i stykker, har russerne måttet ty til at bygge pontonbroer – også kaldet flydebroer.

Men heller ikke de er lykkedes. Og det skyldes ifølge Jacob Kaarsbo, at russerne formentlig ikke har haft kapaciteten til at sikre området omkring floderne.

- Spørgsmålet er så, om de mangler materielt fysisk kapacitet, eller om det er mentalt, at de ikke er dygtige nok? Det bliver i hvert fald ved, siger han.

Et russisk logistisk mareridt

Yderligere dronebilleder, der cirkulerer på sociale medier, og som også er blevet verificeret af CNN, viser eftervirkningerne af sprængningerne.

Blandt andet kan man se røg stige op fra russiske militærkøretøjer. Talrige kampvogne og køretøjer ser også ud til at være blevet ødelagt.

Den første pontonbro over Siverskyi Donets-floden dukkede op 8. maj, kan CNN rapportere.

Men ifølge Luhansk regionale militæradministrator, Serhiy Hayday, bliver det ukrainske militær ved med at forpurre russernes forsøg på at trænge over.

Truer med at ødelægge knudepunkt

I andre dele af landet har det ukrainske militær også udnyttet terrænet til at bremse den russiske fremmarch.

For eksempel sprængte ukrainerne flere broer i stykker omkring hovedstaden, Kyiv, da russerne forsøgte at gøre deres indtog i byen.

Desuden har Ukraine truet russerne med at ødelægge Kertsj-broen – eller Krim-broen, som den også kaldes – der netop forbinder det russiske fastland med Krim-halvøen.

Broen er et strategisk vigtigt knudepunkt, da den er én ud af kun to måder, Rusland kan få tilført forsyninger i krigen.

At ødelægge en bro som Kerts-broen kræver dog nogle helt andre ressourcer, og risikoen er langt større end ved at ødelægge mindre pontonbroer, har Jacob Kaarsbo tidligere sagt til TV 2.

Derfor har Ukraine heller ikke gjort alvor af truslen endnu.