En russisk pige udstyret med uniform og luftriffel, da hun til 9.maj-fejringen skulle skyde til måls efter en nazidukke.
Rusland invaderer Ukraine

I Rusland spiller børn en vigtig rolle, når fortællingen om krigen skal vindes

Børn helt ned til børnehavealderen bliver udsat for nationalistiske budskaber om krigen i Ukraine. Og ifølge flere kilder bliver det mere markant.

Kampvogn efter kampvogn bevægede sig hen over pladsen ved børnehaven i den russiske by Tjumen.

Grønmalede og mange af dem med røde sovjetstjerner på siden.

Modsat mandagens storslåede militærparade i Moskva var der ved denne parade dog ikke tale om pansrede kampkøretøjer, men langt mindre udgaver lavet af pap.

Og for hver af dem marcherede et barn iklædt grønt militærtøj og camouflage-kapper.

For dette var en parade for børn.

Kampvognene af pap og små militærfly havde de selv været med til at lave, og nu viste de dem stolt frem til lyden af marchmusik, og de sang med på russiske krigssange, mens andre børn stod som tilskuere og klappede. Selv de alleryngste børn deltog, viser optagelser fra paraden bragt af den lokale russiske tv-kanal Tjumen Time.

Andre steder i Rusland udspillede lignende børneparader sig i dagene omkring den russiske helligdag Sejrsdagen.

I Rusland bliver børn helt ned i børnehavealderen og de mindste skoleklasser udsat for nationalistisk budskaber, der skal forberede dem på, hvorfor det kan være nødvendigt at gå i krig for Moderlandet, ligesom det netop nu er aktuelt i Ukraine.

Flere kilder i Rusland fortæller til TV 2, at militariseringen af uddannelsessystemet er intensiveret siden årets begyndelse.

- Jeg husker ikke at have oplevet sådan en overflod af patriotiske begivenheder i skolerne som nu, siger Natalia, der er lærer på en skole i en af Ruslands største byer.

"Natalia" er ikke hendes rigtige navn, men hun udtaler sig anonymt, da hun frygter repressalier fra myndighedernes side. TV 2 er bekendt med hendes identitet.

Hyldest i formation og drab på nazidukke

Eksemplerne fra Rusland er mange.

I april kunne russisk stats-tv bringe en hjertevarm historie om skolebørn på tværs af landet, der skrev breve til de russiske tropper i Ukraine, og fra frontlinjen læste soldaterne højt fra børnenes hilsner.

Det uafhængige russiske medie Meduza har samlet adskillige videoer og billeder af russiske børn, der deltager i støtteerklæringer til "den særlige operation" i Ukraine og den russiske hær.

For eksempel ved at stå i formation, der danner et "Z" – symbolet på støtte til Ruslands krig i nabolandet.

I en video kan man se pædagogerne fra en børnehave i byen Balasjov stå i militæruniformer foran en væg dekoreret med Z'er, mens de erklærer, at de støtter præsident Putin og hæren. TV 2 har været i kontakt med lederen af børnehaven, Elena Andrianova, der ikke vil udtale sig, men bekræfter, at videoen er ægte.

Lederen af en anden børnehave i Zelenokumsk har på de sociale medier selv delt en video af sine små elever, der står i Z-formation, råber patriotiske kampråb og laver tegninger med støtteerklæringer til de russiske soldater.

I Kislovodsk blev en dukke med naziuniform hængt op på en væg, hvorefter børnene ifølge russiske medier skulle "dræbe" soldaten med luftgeværer. Begivenheden var en del af fejringen af Sejrsdagen og var ifølge mediet Pravda arrangeret af en lokal repræsentant fra Putins parti, Forenet Rusland.

Læreren Natalia fortæller, at hun for nylig selv deltog ved et arrangement på en skole, hvor 70-90 børn blev samlet på en scene for at synge militærsange.

- Nogle gange sang de forkert eller ude af takt, men det var ligegyldigt, når bare de lærte sangene udenad og sang dem. Men for mig var det mærkeligt at høre børn synge "Åh, min vej til fronten, vi er ikke bange for bomberne, men det er for tidligt for os at dø", forklarer hun til TV 2.

Lærere fik tilsendt materiale om krigen

Pavel Tsjikov er leder af den internationale menneskerettighedsorganisation Agora. Han beretter over for TV 2 ligeledes om en tiltagende militarisering af uddannelsessystemet i de russiske skoler.

- Det er en bevægelse, der er blevet forstærket. Det primære formål for vores skoler er nu at forklare børn den russiske hærs handlinger set fra myndighedernes synspunkt, siger han.

I april meddelte det russiske undervisningsministerium ændringer til uddannelsesprogrammet, som blandt andet betyder, at eleverne skal undervises i historie fra 1. klasse.

Efter Rusland har indledt sin krig i Ukraine bliver der i dag også afholdt lektioner i patriotisme, hvor børnene bliver informeret om "den særlige militæroperation", som er russernes betegnelse for invasionen.

Til formålet har myndighederne forsynet lærerne med relevant undervisningsmateriale, som de skal bruge til at forklare, hvorfor det var nødvendigt at sende tropper til Ukraine. Blandt andet med argumenter om, at NATO truer Ruslands grænser, at der er en trussel om atomkrig, og at der er udbredt russofobi og fascisme i Ukraine.

Ifølge læreren Natalia ved hun fra sine kolleger, at undervisningsmaterialet om krigen i Ukraine er blevet sendt til mange af landets skoler.

- Formålet med disse anbefalinger var at overbevise alle børnene om, at de skulle tage den rette holdning til sig. Det blev meddelt til både lærere og rektorer, siger hun til TV 2.

Lærerinden "Natalia" fortæller om sine oplevelser fra Ruslands skoler.

Bedt om at vise propagandavideo

Hun fortæller, at der sammen med anbefalingerne også blev udsendt en video målrettet børn, som lærerne er blevet opfordret til at vise til eleverne.

I videoen møder man en cirka 10-12-årig pige, der vil vide, hvad der foregår i Ukraine. Og det forsøger to mænd så at hjælpe hende med at forstå.

- De forklarer alting med billeder og video og giver et ensidigt synspunkt, der lyder som ren propaganda. Synspunktet er, at vores land klarer sig godt og gør det rigtige i Ukraine, hvor vi kæmper mod fascister og nazister, som over de seneste otte år har dræbt børn i Donetsk og Luhansk, fortæller Natalia.

En lærer har via beskedtjenesten Telegram offentliggjort en besked, hvor lærerne bliver bedt om at bruge materialet, og en skoleleder fra en skole i Tver har over for det russiske medie Redakcia bekræftet ægtheden.

Ifølge skolelederen, Nelli Sjtjerbakova, er det nødvendigt for skolerne med den slags "manualer".

- Tak til vores land for ikke at glemme os i denne svære tid og for at give os anbefalingerne, som vi kan bruge, siger hun til Redakcia.

TV 2 har været i kontakt med skolelederen, som bekræfter sin udtalelse, men ikke ønsker at lade sig interviewe yderligere.

To venner, der blev uvenner

Der findes også en animationsvideo om konflikten med Ukraine, som er målrettet de yngste russere.

Det er historien om venskabet mellem de to drenge Vanja og Mykola. De er iklædt trøjer i farverne fra henholdsvis Ruslands og Ukraines flag, så der ikke er noget at misforstå.

- Vanja beskytter Mykola, fordi han er den stærkeste, lyder det i videoen.

Men så besluttede Mykola at få nogle nye venner, som at dømme ud fra deres trøjer repræsenterer USA og Europa. Nu ville han ikke være venner med Vanja mere og samtidig begyndte han at slå på nogle af de mindre børn iklædt farverne fra de selverklærede folkerepublikker Luhansk og Donetsk.

Vanja besluttede derfor at stoppe Mykola, og der bliver derfra tegnet en parallel til forholdet mellem Rusland og Ukraine.

- Ukraine har skadet indbyggerne i Folkerepublikkerne Donetsk og Luhansk i otte år, og Rusland besluttede simpelthen at forsvare dem og tage våbnene fra Ukraine, konkluderer fortællerstemmen.

Det står ikke klart, hvem der står bag videoen, men den har været vist på flere russiske tv-kanaler. Blandt andet kan den stadig findes på tv-kanalen Tsargrad TV's hjemmeside.

Børn er vigtig del af strategien

Ifølge den russiske psykolog Andrej Visjnjakov fra Moskva er det en helt bevidst strategi fra myndighederne i Rusland at have så stort fokus på børn i deres propaganda.

- De har brug for at tegne et billede af, at alle bakker op om "den særlige militæroperation". Når voksne ser, at selv børn støtter krigen, reagerer de også selv positivt på den, forklarer han til TV 2.

Derudover har det den fordel, at det er nemmere at påvirke små børn til at støtte krigen.

De yngste børn vil nemlig som oftest kopiere opførsel fra de voksne, som er vigtige for dem, som for eksempel forældre og lærere, forklarer Visjnjakov.

- Børnehaveklasselærere taler til dem i et letforståeligt sprog, som er nemt at forstå. "Vil du gerne have, at det gode vinder over det onde? Fascisterne dræbte og torturerede dine bedsteforældre, og derfor vil vores soldater slå dem ihjel. Vil du ikke gerne have det?", siger psykologen.

Flere af de russere, som TV 2 har talt med, påpeger, at skoler og børnehaver hører under den offentlige sektor og derfor er afhængige af de russiske myndigheder.

Derfor ser han heller ikke nogen løsningen på, hvordan børn eller deres forældre kan modsætte sig den ideologi, der hersker i uddannelsessystemet.

- I dag er realiteterne, at du kan blive skoleleder, hvis du er fuldstændig loyal over for myndighederne. Det betyder, at du er nødt til at "sladre" om elever og lærere for at vise, at du står på samme side som Forenet Rusland (Putins parti, red.), siger Andrej Visjnjakov.

Lærer skal for retten

Situationen er ikke blevet nemmere, efter Rusland i begyndelsen af marts vedtog en ny lov, som gør det strafbart at lyve om det russiske militær eller komme med udtalelser, som bringer militæret i miskredit.

Den russiske regering vil for eksempel ikke have, at man bruger ordene "krig", "invasion" eller "angreb" om begivenhederne i Ukraine.

Samtidig forbyder russisk lov enhver form for politisk aktivitet i uddannelsessystemet.

- Hvis en lærer i dag tager et billede af en fredsdue med ind i klasselokalet, kan han blive straffet for at miskreditere den russiske hær. Men en lærer, som medbringer en plakat med et "Z" som støtte for Ruslands specialoperation, vil blot modtage ros, siger Andrej Visjnjakov.

Sanktionerne mod lærere kan være både fyringer og i værste fald fængselsdomme. I et eksempel fra Pensas olympiske reserveskole har lærerinden Irina Gen måttet betale prisen for at være for ærlig over for sine elever.

Da en elev spurgte hende, hvorfor Rusland blev anset som en pariastat og ikke længere kunne deltage i internationale konkurrencer, svarede lærerinden, at det var på grund af Ruslands aggressive politik.

- Jeg ønskede bare at udvide mine elevers verdenssyn. Jeg håbede at bryde igennem propagandaen, som dette land bliver fodret med. Men se, hvad det bragte mig, siger hun til The Guardian.

En optagelse af samtalen blev senere indleveret til politiet, og Irina Gen blev tvunget til at forlade sit job på skolen. Derudover er der blevet rejst tiltale mod hende for at bryde loven om at lyve om militæret, der har en strafferamme på op til fem-ti års fængsel.

TV 2 har været i kontakt med Irina Gen og hendes advokat, som har sendt os kopier af retsdokumenterne, hvor anklagerne mod hende fremgår.

- Der har aldrig før været sådan en sag mod lærere i Rusland. Vi håber, at straffen ikke vil indeholde fængsel, siger advokaten, Aliaksandr Fiodulau, til TV 2.

Adspurgt hvorfor den kvindelige lærer ikke kunne give udtryk for sin holdning over for eleverne, kommer svaret fra advokaten prompte.

- Vi har har ét og kun ét synspunkt nu, og der kan ikke være andre. Eller det vil sige, du kan godt have et andet synspunkt, bare du ikke giver udtryk for det. Hvis du da ikke vil havne i problemer, siger han.

TV 2 har anmodet det russiske undervisningsministerium om en kommentar og bedt myndighederne forholde sig til de anklager, som kilderne fremsætter i denne artikel, men ministeriet er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.