Udland

Hun flygtede fra Rusland forklædt som takeaway-bud

Marija Aljokhina sammenligner sin rejse med en spionroman. Nu vil hun drage på turné med Pussy Riot.

Sat i husarrest og med udsigt til 21 dage i en russisk straffekoloni besluttede Marija Aljokhina sig for at flygte fra sit hjemland.

Rejsen skulle ikke blive nem, men med den rette forklædning og hjælp fra en kendt islandsk kunstner slap hun ud af Rusland og ind i EU.

Det fortæller hun til New York Times fra Vilnius i Litauen, hvor hun nu befinder sig.

Som Putin-kritiker og aktivist har Marija Aljokhina været inde og ude af fængsel, siden hun i 2012 var med til at afbryde en gudstjeneste i Frelseren Kristus-Katedralen i Moskva. Aktionen gjorde aktivistgruppen Pussy Riot verdensberømt og udløste to års fængsel til tre af medlemmerne. Blandt dem Marija Aljokhina.

Alene siden sommer har hun været fængslet seks gange på grund af sin aktivisme.

Hjælp fra en islandsk ven

Vladimir Putin har slået notorisk hårdt ned på regeringskritiske stemmer, men siden invasionen af Ukraine har han strammet grebet yderligere om både aktivister og medier. Marija Aljokhina blev sat i husarrest og fik i forrige måned at vide, at hun skulle flyttes til en straffekoloni, skriver New York Times.

Hun besluttede derfor at flygte og efterlod sin mobiltelefon i den lejlighed, hvor hun boede, så hun ikke kunne spores. For at snyde politiet, der kredsede om lejligheden, forklædte hun sig som et grønt takeaway-bud og fik et lift af en ven til Hviderusland.

Herfra forsøgte hun to gange at komme ind i Litauen. Men russiske myndigheder havde inddraget hendes pas, og hun blev begge gange afvist af hviderussiske grænsevagter.

Imens arbejdede hendes venner i udlandet dog på at hjælpe hende. Blandt dem var den kendte islandske kunstner Ragnar Kjartansson, som fik overtalt et europæisk land til at udstede et rejsedokument til Marija Aljokhina, som i realiteten stillede hende som en EU-borger. Myndighederne i det pågældende land ønsker ifølge New York Times ikke at få navnet på landet frem.

Dokumentet blev smuglet ind til Marija Aljokhina, mens hun opholdt sig i Hviderusland og nu var efterlyst i hjemlandet.

Ved hjælp af det indsmuglede rejsedokument lykkedes det hende i tredje forsøg at komme ind i Litauen, en uge efter at hun krydsede grænsen til Hviderusland.

Ligner en demon

Over for New York Times sammenligner hun rejsen med en spionroman og siger, at hun er glad for at være nået frem. Noget, som hun kan takke kaotiske tilstande i russisk politi for, mener hun.

- Herfra ligner det en stor dæmon, men det er meget uorganiseret, hvis du ser det indefra. Højre hånd aner ikke, hvad venstre hånd gør, siger hun til den amerikanske avis.

Siden sin flugt har hun fået selskab af flere andre medlemmer af Pussy Riot, og gruppen gør klar til at tage på en Europa-turné, der skal indsamle penge til Ukraine.

Ifølge andre medlemmer af den feministiske aktivistgruppe er hun dog ikke flygtet fra Rusland, men er blot taget på en planlagt turné, skriver Moscow Times.

Marija Aljokhina håber at kunne vende hjem til Rusland en dag, men må foreløbig længes efter sit hjemland ligesom tusindvis af andre russere.

Det er usikkert, hvor mange russere der er rejst ud på grund af krigen, men den russiske økonom og professor Konstantin Sonin fra Chicago University estimerede for en måned siden, at over 200.000 russere rejste ud i løbet af krigens første dage.

Samtidig viser tal fra den russiske regering, at en række af Ruslands nabolande i første kvartal af 2022 har oplevet både tre, fire og fem gange så mange russiske indrejsende som i samme periode sidste år. Det skriver Moscow Times.