Boris Johnson giver Sverige og Finland sikkerhedsgaranti

Sverige og Finland ønsker garantier for perioden, hvor de måtte søge ind i Nato, og til de faktisk bliver det.

Den britiske regering indgår sikkerhedsaftaler med Sverige og Finland, inden det afgøres, om de to lande vil søge medlemskab af Nato.

Sverige og Finland har været opsat på at være dækket af en sikkerhedsaftale i den periode, hvorfra de - som det ventes - søger medlemskab af Nato, og til den dag, hvor de bliver medlemmer af forsvarsalliancen.

Premierminister Boris Johnson har underskrevet aftalen i Sverige onsdag. Han vil senere på dagen gøre det samme i Finland ifølge Reuters.

- Vi er urokkelige og utvetydige i vores støtte til både Sverige og Finland. Og underskrivelsen af disse sikkerhedserklæringer er et symbol på de evigtvarende garantier mellem vore lande, siger Johnson.

Retning mod Nato-medlemskab

Ruslands krig i Ukraine er ĂĄrsag til, at Finland og Sverige nu har retning mod Nato-medlemskab.

Det står ikke helt klart, hvad sikkerhedsaftalen indeholder. Det konstaterer det svenske tv-selskab SVT efter et pressemøde i Harpsund i Sverige mellem Johnson og statsminister Magdalena Andersson.

- De har skrevet under på en "politisk solidaritetserklæring". Men indholdet er endnu ikke kendt, lyder det fra SVT's journalist i Harpsund.

Det er ikke en aftale, der er knyttet til Nato. Det er en sĂĄkaldt bilateral aftale, som briterne indgĂĄr med Sverige og Finland.

Johnson: Briterne vil hjælpe

Johnson er da også på pressemødet meget omhyggelig med at fortælle, at hvis Sverige skulle blive udsat for en trussel udefra - i perioden op til et egentligt medlemskab af Nato - så vil briterne "levere hjælp", hvis svenskerne beder om det. Det vil også gælde, hvis Sverige vælger at holde sig uden for Nato.

- Jeg er sikker på, at Storbritannien vil støtte enhver retning, som Sverige beslutter sig for, og vi vil være så nyttige og støttende, som vi kan, siger han.

Aftalen lægger blandt andet op til at udveksle efterretninger, træne soldater og gennemføre militære øvelser.