Rusland invaderer Ukraine

Angreb på vigtig havn får Zelenskyj til at advare om global fødevarekrise

Krigen i Ukraine har allerede ført til stigende fødevarepriser internationalt – noget også vi danskere kan mærke.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, advarer om, at de russiske angreb på Odesa og andre havnebyer i det sydlige Ukraine kan udløse en global fødevarekrise.

Nu opfordrer præsident Zelenskyj verdenssamfundet til at skride ind og gøre en ende på Ruslands blokade af de ukrainske havne, så landets eksport af blandt andet hvede, majs, byg og solsikkeolie kan genoptages.

Ifølge ukrainsk militær blev Odesa alene mandag ramt af syv russiske missilangreb.

- For første gang i årtier er vores handelsflåde lammet. Havnen i Odesa er ikke funktionsdygtig, og det er sandsynligvis ikke sket siden Anden Verdenskrig, siger præsident Zelenskyj ifølge The Guardian, og tilføjer:

- Uden vores landbrugseksport er snesevis af lande i forskellige dele af verden allerede på randen af fødevaremangel. Og ingen længe kan situationen blive direkte faretruende. Dette er en direkte konsekvens af russisk aggression, der kun kan overvindes sammen.

Tvinger fødevarepriserne i vejret

Krigen i Ukraine har allerede ført til stigende fødevarepriser globalt – noget også vi danskere kan mærke, når vi fylder indkøbsposerne.

Ifølge Danmarks Statistik er fødevarepriserne steget 7,7 procent det seneste år. Det dækker over blandt andet prisstigninger på over 15 procent på eksempelvis mælk, okse- og kalvekød samt pastaprodukter.

Branchedirektør for Dansk Industri Fødevarer, Leif Nielsen, vurderer, at tørke og krig kan holde fødevarepriserne oppe i et par år.

- Der er krig i Ukraine, der er et kæmpe landbrugsland. De har ikke været i stand til at eksportere. Dertil kommer, at Ukraine ikke bliver ordentligt tilsået. Dermed vil der være mindre korn og solsikkeolie på markedet næste år, lyder det fra Leif Nielsen.

Ukraine med en befolkning før krigen på 44 millioner producerede i grove tal korn til 110 millioner mennesker. Den produktion er omtrent halveret, siger Leif Nielsen.

Brug for global respons

Ved angrebet på Odesa mandag blev et indkøbscenter ramt af et missil. Mindst én person er dræbt og flere såret.

Angrebet fandt sted, mens EU-præsidenten Charles Michel var på et hemmeligt besøg i Odesa, hvor han holdt møde med Ukraines premierminister, Denys Sjmyhal.

Og her var netop fødevaresikkerhed et vigtigt emne på dagsordenen.

- Denne meget nødvendige mad er strandet på grund af Ruslands krig og blokade mod havne i Sortehavet. Det skaber dramatiske konsekvenser for sårbare lande. Vi har brug for en global respons, siger Michel.

En stor del af det korn, der normalt dyrkes i Ukraine, sendes videre til resten af verden fra Odesa.

Men siden Ruslands invasion af Ukraine 24. februar har russiske skibe blokeret for, at hvede og mange andre varer kan sejles ud via Sortehavet.

Nu lastes kornet i stedet på lastbiler, godsvogne eller pramme og fragtes til Rumænien, hvorfra det sendes videre. Men ikke i samme omfang som før.