Rusland invaderer Ukraine

Zelenskyj vandrede alene ned ad gaden, mens Putin talte omgivet af sine generaler

Zelenskyjs ensomme vandretur står i stor kontrast til Putins tale på den russiske festdag.

Samme dag som de russiske kampvognene rullede over Den Røde Plads i Moskva for at fejre årsdagen for sejren over nazismen, publicerede Ukraines præsident Zelenskyj en video med et helt andet budskab.

Vi vandt dengang. Vi vinder også nu

Volodymyr Zelenskyj

Uden af nævne Vladimir Putins navn taler han direkte om ham i videoen.

- Den galning, der nu er ved at gentage Hitlers grufulde forbrydelser, som følger nazistisk filosofi og efterligner deres adfærd. Han er fortabt, forbandet af millioner af forfædre, da han begyndte at efterligne deres drabsmand. Han vil miste alt, siger præsident Volodymyr Zelenskyj i den flot producerede video.

Tydelig kontrast til Putins tale

I videoen går han alene ned ad den mennesketomme Khreschchatyk boulevard i Ukraines hovedstad, Kyiv, hvor der tidligere er holdt militærparader.

- Vi er stolte af vores forfædre, der sammen med andre nationer i anti-Hitler-koalitionen besejrede nazismen. Og vi vil ikke tillade, at andre gør krav på denne sejr, vi vil ikke tillade, at den approprieres, siger Zelenskyj i videoen, der kan ses uddrag af i toppen af artiklen.

- Meget snart vil der være to sejrsdage i Ukraine, siger Zelenskyj og afslutter videoen med ordene:

- Vi vandt dengang. Vi vinder også nu.

Putin talte også om nazister

Zelenskyjs ensomme vandretur står i kontrast til Putins tale samme dag, der på Den Røde Plads foregik omgivet af soldater, kampvogne og efterkommere af soldater, der døde i krig mod nazisterne under Anden Verdenskrig.

- I kæmper for moderlandets fremtid, så ingen glemmer erfaringer fra Anden Verdenskrig, sagde Putin i sin tale.

- Så der er ingen plads i verden til bødler, afstraffere og nazister.

- I kæmpede mod fjenden ved Moskva og Leningrad, Kyiv og Minsk, Stalingrad og Kursk, Sevastopol og Kharkiv. På samme måde kæmper I også nu i disse dage, siger Ruslands præsident Vladimir Putin.

“Afnazificering” af Ukraine var en af de oprindelige russiske begrundelser for at angribe Ukraine.

Lyn-analyse

Det der er vigtigt at huske på er, at du i Ukraine ligesom Rusland ikke kan finde en eneste familie, der ikke har mistet familiemedlemmer i kampen mod nazisterne. De deler historien. De bruger den bare helt forskelligt.

Det er tydeligt at se, at Zelenskyjs tale er lavet af nogen, der har forstand på at udtrykke sig visuelt. Han optræder i olivengrønt går alene på gaden midt i Kyiv. Han er ikke flygtet. Han viser, at han også risikerer noget. Overfor det står Putin og holder sin tale foran en masse generaler og politikere med kors og bånd, langt fra krigshandlingerne.

Storbritanniens forsvarsminister, Ben Wallace, brugte også dagen på i en tale at sammenligne Putin og hans generaler med Hitler og hans officerer.

- Med deres invasion af Ukraine afspejler hans (Putins, red.) indercirkel og hans generaler fascismen og tyranniet for 77 år siden. De gentager det sidste århundrede totalitære regimers fejl, sagde forsvarsminister, Ben Wallace ifølge New York Times.

Generalerne “er fuldstændig medskyldige i Putins kapring af deres forfædres stolte historie,” sagde Ben Wallace.

En uacceptabel trussel

Talerne faldt på Sejrsdagen, som er Ruslands største helligdag, der markerer dagen, hvor Nazityskland overgav sig til Sovjetunionen i 1945. Mandag var det 77 år siden.

I sin tale kaldte Putin dog også krigen “uundgåelig” og “det eneste rigtige”, fordi NATO og USA havde planer om offensiv i Donbas-regionen og ville angribe Rusland.

- Rusland stod over for en uacceptabel trussel ved vores grænse, lød det i talen fra Vladimir Putin.