Rusland invaderer Ukraine

Vi stod over for en uacceptabel trussel, siger Putin i stor tale

Ifølge Vladimir Putin, var det nødvendigt at iværksætte en "særlig militær operation" for at beskytte moderlandet.

Vladimir Putin anklager Ukraine og NATO for at have planer om en offensiv i Donbas og for at ville angribe Rusland.

Det siger Ruslands præsident i sin tale fra Den Røde Plads i hovedstaden Moskva på den såkaldte Sejrsdag.

- Faren steg for hver eneste dag. Vi var tvunget til at gøre det rettidige, og som var det eneste rigtige, siger Vladimir Putin med henvisning til invasionen i Ukraine.

Talen kommer på Sejrsdagen, som er Ruslands største helligdag.

Den markerer dagen, hvor Nazityskland overgav sig til Sovjetunionen i 1945 – mandag er det 77 år siden.

En trussel tæt på russisk grænse

Vladimir Putin indledte sin tale med at ønske Rusland tillykke på den store dag, men kom hurtigt ind på sit syn på NATO's rolle i den nuværende konflikt.

Ifølge præsidenten, ønskede NATO ikke at lytte til Rusland, og Putin hævder, at forsvarsalliancen havde helt andre mål – blandt andet at indtage Krim i et angreb på Rusland.

- Rusland stod over for en uacceptabel trussel ved vores grænse, lyder det i talen fra Vladimir Putin.

Derfor mener Vladimir Putin, at det var nødvendigt at iværksætte en "særlig militær operation" for at beskytte moderlandet.

Under talen blev der holdt et minuts stilhed for de faldne russiske soldater i Ukraine.

Putin afsluttede sin imødesete tale med at hylde soldaterne ved fronten. De kæmper som deres fædre, bedstefædre og oldefædre gjorde det under Anden Verdenskrig imod nazisterne, lød det.

- Det er sejrsgenerationerne, og det er altid dem, som vi vil rette os ind efter. Ære være vores ædle væbnede styrker! For Rusland! For sejren! Hurra! siger Vladimir Putin.

Lyn-analyse

Putins tale signalerer en præsident, der er løbet fuldstændig tør for ideer, en præsident, der er trængt op i en krog, og en præsident, der kommer til at gøre endnu mere af det samme fremover. Reelt var talen en slags indrømmelse over for den russiske befolkning af, at den "særlige militæroperation" i Ukraine ikke går, som den skal. En indrømmelse af, at den her krig kommer til at koste endnu mere blod, sved og tårer for Rusland. Hvis jeg var russer, ville jeg tyde Putins tale som meget, meget dyster og nedslående.  

Korrespondent: Putins fortælling om russisk sejr

Ifølge Andrey Kazankov, der er Rusland-korrespondent for Weekendavisen og journalist på TV 2, trak Putins tale tråde til historiske begivenheder i Rusland, hvor præsidenten forsøgte at binde den russiske historie sammen med den nuværende indsats i Ukraine.

Vladimir Putin fokuserede på, hvordan Rusland gennem historien altid har været under pres fra Vesten. Og i den nuværende situation ville Vesten og Ukraine – i præsidentens optik – have angrebet Rusland i hjemlandet, hvis ikke man selv var gået til modangreb.

Og dermed havde russerne været tvunget til at kæmpe på egen jord, lyder Putins ræsonnement.

Men nu foregår de væbnede kampe i stedet på ukrainsk jord, og det er en afgørende forskel.

- Hvis man holder fast i den fortælling fra russisk side, kan man næsten til enhver tid forklare, at det er en sejr, mener Andrey Kazankov.

Ukraine ikke nævnt

Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, hæfter sig især ved, at Putins tale ikke indeholdt nogen konkrete udmeldinger om krigen i Ukraine – herunder en mulig større mobilisering af russiske styrker, som der havde været spekuleret i på forhånd.

- Det hører jeg slet ikke, siger Flemming Splidsboel.

Seniorforskeren blev derfor ikke klogere på, hvad Putins næste skridt bliver i den igangværende krig.

Samtidig bemærker han, at landet, som Rusland har invaderet, fyldte overraskende lidt i talen – faktisk blev Ukraine ikke nævnt én eneste gang af Putin.

- Han taler meget mere om USA med en fortælling om, at det er USA, som er truslen efter Den Kolde Krig, forklarer Flemming Splidsboel.