Rusland invaderer Ukraine

Ukrainerne bider mest mærke i, hvad Putin ikke sagde i sin tale, vurderer Tantholdt

Der var rum til fortolkning i Vladimir Putins tale, hvor den russiske præsident ikke nævnte Ukraine én eneste gang.

Hele verden lyttede med, da den russiske præsident, Vladimir Putin, mandag holdt tale på Den Røde Plads i Moskva. Og ukrainerne var ingen undtagelse.

Men spørger man Rasmus Tantholdt, der er TV 2s korrespondent i Ukraine, hæftede folkefærdet sig især ved det, Putin ikke sagde.

Der var nemlig rum til fortolkning, lyder det:

- Jeg tror, at der er en del i Ukraine, der tænker, om Putin faktisk et eller andet sted mellem linjerne sagde, at Rusland har det lidt svært, siger Rasmus Tantholdt.

Rusland fokuserer sin krigsmaskine på Donbas-regionen, som siden den russiske annektering af Krim-halvøen for otte år siden har dannet rammer om først en spirende konflikt og nu fuldbyrdet krig.

Og Putin nævnte da også situationen i Donbas mange gange. Han kaldte det "en kamp for fædrelandet", og han fremførte påstande om, at Vesten har planlagt en offensiv i regionen for at ville angribe Rusland.

Men det var interessant, ifølge Rasmus Tantholdt, at præsidenten intet nævnte om, at det skulle gå godt for hans tropper i området, eller at sejren skulle være lige om hjørnet.

- Det tror jeg, at der er ret mange herovre, der vil tolke som om, at han erkender, at det ikke går helt så godt, som han havde håbet på i Donbas-regionen, siger korrespondenten.

Han sætter "alt på spil"

En bemærkelsesværdig detalje er også, at Putin ikke sagde "Ukraine" én eneste gang. Det bekræfter en udskrift af talen i sin helhed, som er blevet offentliggjort på Kremls hjemmeside.

Men at præsidenten omvendt nævnte Donbas mange gange, kalder på fortolkning, mener Tantholdt.

- Det gør, at han sætter alt på spil, siger han.

For hvis ikke det lykkes russerne at indtage regionen, bliver det svært at forsvare den omkostningsfulde krig for den russiske befolkning, lyder det:

- Han siger et eller andet sted, at det ikke er nemt i Donbas, men at det er der, det gælder. Og det er interessant, for lige nu ser det bare ikke ud til, at det lykkes. I hvert fald ikke inden for den nærmeste fremtid, siger Rasmus Tantholdt.

Hvis jeg var russer, ville jeg tyde Putins tale som meget, meget dyster

Uffe Dreesen, TV 2-korrespondent

Også TV 2s korrespondent Uffe Dreesen, der i mange år har rapporteret fra Rusland, tolker talen som ”en slags indrømmelse” af, at den såkaldt særlige militæroperation ikke går efter planen.

- En indrømmelse af, at den her krig kommer til at koste endnu mere blod, sved og tårer for Rusland. Hvis jeg var russer, ville jeg tyde Putins tale som meget, meget dyster og nedslående, siger han.

Ifølge Uffe Dreesen, signalerede talen en præsident, der er ”løbet fuldstændig tør for ideer”.