Rusland invaderer Ukraine

To eksperter fælder dom over Putins store dag

En mere afdæmpet 9. maj tale er tegn på, at præsident Putin selv ved, at han nu står svagere i krigen end i begyndelsen, vurderer eksperter.

Den 9. maj skulle være Putins store dag. Dagen, som resten af verden har kigget frem mod med lige dele spænding og frygt.

Her talte den russiske præsident, Vladimir Putin på Den Røde Plads i Moskva i forbindelse med fejringen af Sovjetunionens sejr over Nazityskland i 1945.

Vi kan høre, at han er begyndt at helgardere sig

Andrey Kazankov, Ruslands korrespondent på Weekendavisen

Men selvom mange havde frygtet en optrapning af krigen denne dag, så blev det en almindelig 9. maj uden de store udmeldinger.

Sådan lyder vurderingen fra Andrey Kazankov, der er Ruslands korrespondent på Weekendavisen, og som dagen igennem har fulgt mandagens militærparade i Moskva

Hverken svækket eller styrket

Flere fremtrædende personer omkring vestlige regeringskontorer har ellers op til talen givet udtryk for, at Putin kunne bruge 9. maj som en anledning til at erklære egentlig krig mod Ukraine. Senest luftede den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, tanken.

Indtil videre kalder Putin invasionen for en "specialoperation".

Men Putins tale var afdæmpet, og han brugte kun ordet krig, når han talte om Anden Verdenskrig.

Andrey Kazankov mener ikke, at dagen efterlader præsident Putin i en mere svækket eller styrket udgave end tidligere. Han bed dog mærke i et skifte i præsidentens retorik.

- Vi kan høre, at han er begyndt at helgardere sig. Han taler ikke længere om en afnazificering og afmilitarisering af ukrainerne, og han koncentrerer sig om mindre mål nu, siger Andrey Kazankov.

Og det var ikke kun ordet krig, som Putin afholdte sig fra at bruge. Han nævnte ikke Ukraine med så meget som ét ord. Og det er bestemt ikke tilfældigt, vurderer Kazankov.

- Det er smart for ham at udpege Vesten som hovedfjenden. Selv hvis han ikke lykkes med at overtage Donbass-regionen, så kan han sige "i det mindste har jeg forsvaret Ruslands grænser", siger han.

Samtidigt kan han binde sin krig i Ukraine sammen med Anden Verdenskrig og understøtte sin fortælling om at "afnazificere Ukraine".

I talen brugte Putin meget tid på at tale om Donbas-regionen, og det ser Kazankov som udtryk for, at han er klar over, at der er noget at tabe, hvis han begynder at udpege nye militære mål i krigen.

- Det er tegn på, at han selv forstår, at han står svagere, end han gjorde i begyndelsen af krigen, siger han.

Ville gerne have erklæret sejr

Også Anders Puck Nielsen, der er sprogofficer og militæranalytiker hos Forsvarsakademiet, hæfter sig ved, at 9. maj ikke bød på noget særligt afgørende for krigen.

- Jeg er sikker på, at han gerne ville have erklæret sejr, hvis det havde stået bedre til, men det gør det jo ikke, siger Anders Puck Nielsen.

Det baserer han på, at Putin ikke kom med meldinger om nye mål, han ville erobre eller sejre, han skulle lykkedes med. Når først Putin har italesat noget, så vil han have det til at lykkes for en hver pris, forklarer Puck Nielsen.

- Min største frygt var, at han skulle sige noget, der ville betyde at bordet fanger, og gøre det vanskeligt at finde løsninger i Ukraine, siger han.

I stedet vurderer han, at Putin har udnyttet dagen – og den platform, den giver ham – til at plante noget patriotisme i folket, og demonstrere nationalt sammenhold.

- En meget vigtig investering

Anders Puck Nielsen er en af de eksperter, der i optakten til dagen, har manet bekymringerne for en eskalering af krigen lidt til jorden. For i virkeligheden vil præsident Putin helst levere de faretruende og afgørende meldinger direkte fra sit massive skrivebord i Kreml, påpeger han.

- Mange glemmer, at Putin faktisk ikke er specielt god til det format med at tale foran en stor menneskemængde, så det gav ikke mening, at han skulle gøre det her, siger han.

Andrey Kazankov mener dog, at Putin kan lide at overraske. Når folk forventer noget af ham, vil han typisk gøre det modsatte, siger han. Men det betyder ikke, at man skal underkende betydningen af dagen, mener han.

- Det er en vigtig dag, for det er dagen, hvor han kan forbinde krigen og Anden Verdenskrig til den krig, han selv fører, siger han.

Ifølge Andrey Kazankov er 9. maj en "meget vigtig investering" i Vladimir Putins fortælling og fremtid som leder i det krigsførende land.

- Hvis han kan sælge det budskab og overbevise russerne om, at det er den samme krig, så kan han fastholde sin opbakning.